Egy tisztább, fenntartható jövőért – Több helyszínen is találkozhatunk Ózdon az új automatákkal
Hírek
2024. márc. 12.

Egy tisztább, fenntartható jövőért – Több helyszínen is találkozhatunk Ózdon az új automatákkal

Elindult a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. által működtetett új visszaváltási rendszer. Ózdon több helyszínen is találkozhatunk az új automatákkal.

Hazánkban is elstartolt a kötelező visszaváltási rendszer, a DRS. Az új szabályzás szerint 2024. első napjától visszaválthatóvá válnak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok, egy deciliteres űrtartalomtól három literes kiszerelésig. Kivételt képeznek ez alól a tej alapú italtermékek, valamint a speciális csomagolású italáruk. Mida Gábor szerint fontos kiemelni, hogy a DRS nem egy rossz új rendszer, hanem a régi jól bevált üvegvisszaváltás kibővített, megújult verziója.

„Az új rendszer legfontosabb célja egyértelműen az, hogy a lehető legnagyobb arányban hasznosíthassuk újra ezeket a csomagolásokat, tehát a PET palack ne a patakparton landoljon, hanem újra PET palack lehessen belőle. Ezzel védhetjük a környezetünket, tisztább lehet az életterünk, így mindenképp csak nyerhetünk a dologgal” - hangsúlyozta Mida Gábor, a Zöld Völgy Nonprofit Kft. reklám- és kommunikációs vezetője.

A projekt működtetője a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., vagyis a MOHU. A folyamat fontos szereplői a gyártók, akik biztosítják a forgalomba hozott termékek után a visszaváltási díjat. A 400 négyzetméter feletti üzleteknél kötelező az új automaták telepítése és lehetőséget kell biztosítani a csomagolás személyes átvételére. A betétdíj átlagosan 50 forint lesz, de a gyártók ettől néhány esetben eltérhetnek. Az összeget levásárolhatjuk, eladományozhatjuk vagy később át is utalhatjuk folyószámlánkra.

Ózdon több helyen is találkozhatunk az új automatákkal. A gépeket már beüzemelték, de egyelőre nincs mit bedobni. Ennek oka, hogy a kereskedők polcain még a régi csomagolású termékek sorakoznak, ezeknek először el kell fogyniuk. A kereskedők és gyártók számára kiszabott határidő július elseje, de a nagyobb forgalmú boltok polcain hamarabb is számítani lehet az új jelzéssel ellátott termékekre.

„Már nagyon jó lenne, mert már tavaly is mondták, de még mindig nincs semmi. Nincs olyan termék, amit vissza lehetne váltani. El kell dobálni a rengeteg üveget. Fent Istenmezőn annyi műanyag üveg szét van dobálva, hogy az fantasztikus. Az emberek sem törődnek vele. Ha vissza lehetne váltani, akkor jobban odafigyelnek, mert ugye kapnának érte valamit, meg újra tudnák hasznosítani” - mondta Agócs József.

Érdekesség, hogy Magyarországon mintegy 3.5 milliárd palack kerül egy év alatt formalomba. A PET palackok száz százalékban újrahasznosíthatók. Az új automata akár 45 darabot is képes tömöríteni percenként.