A múlt tízezer darabja – Helyi klubok tagjai látogatták meg Zubor László híradástechnikai magángyűjteményét
Szabadidő
2024. febr. 2.

A múlt tízezer darabja – Helyi klubok tagjai látogatták meg Zubor László híradástechnikai magángyűjteményét

Az Ózdi Szívbetegek Egyesületéből, az Ózdi Természetbarátok Köréből, valamint az Ózdi Nyugdíjas Klubból is eljöttek, hogy megtekintsék Zubor László magángyűjteményét.

Egy közel száz éves rádió is Zubor László magángyűjteményének a darabja, amely a Bolyki főúton lévő épületben található. László amellett, hogy gyűjti az antik híradástechnikai eszközöket, fel is újítja azokat. Múzeumában közel 10 ezer tárgy tekinthető meg. Egyedülálló, európai szintű gyűjteményének körülbelül 80 százaléka működőképes, amelyben több mint 30 év munkája áll. Szenvedélye élete szerves részévé vált, amely nagyon régi időre nyúlik vissza.

„Hát az az igazság, hogy gyerekkori dolog, ahonnan ez ered. Egy régi rádiót kaptam valamikor gyerekkoromba, és azt felújítottam, meg tudtam szólaltatni. A szerelem innen indult el. Aztán mikor elvégeztem a televízió műszerész szakmát, akkor onnantól elkezdődött a gyűjtés. Nagyjából az utolsó időben gyűjtöttem sokat. Ezeket megpróbáltam mindet restaurálni” - mondta Zubor László, gyűjtő.

A klub tagjai a délelőtt folyamán gyülekeztek a múzeum épülete előtt. A gyűjtemény tulajdonosa köszöntötte a látogatókat, azonban mielőtt beinvitálta volna őket, pénzbeli adományt adott át a tagoknak. Az Ózdi Szívbetegek Egyesülete, az Ózdi Természetbarátok Köre, valamint az Ózdi Nyugdíjas Klub munkáját is 50-50 ezer forinttal támogatta. Elmondása szerint sokat köszönhet a közösségeknek, ezért szeretett volna egy kis segítséget nyújtani számukra.

„Nagyon örültünk neki, és azt gondoltuk, hogy mivel minden év végén szoktunk tartani egy évzáró búcsút, vagy ünnepséget egy vacsora keretében a Holdfény Étteremben, ahol már Zubor László is részt vett velünk egyszer. Ezzel az összeggel is hozzá fogunk járulni, mert egyébként saját pénzből fizetik a túratársaink az ilyen összejöveteleket” - nyilatkozta Szalontainé Császár Zsuzsa, az Ózdi Természetbarátok Körének pénztárosa.

Belépve a ház falai közé, igazi kuriózumokkal találkozhattak a látogatók, akik sorban vették szemügyre a tárgyakat. Többek között lemezjátszókat, televíziókat, fejhallgatókat, de órákat, petróleumlámpákat és táskarádiókat is megcsodáltak a résztvevők. Gramofonok közül pedig szinte minden típus kiállításra került.

A tárlat rendkívül komplex. Remekül nyomon követhető a híradástechnika fejlődése a századfordulótól napjainkig. Számos ritka, ma már egyedinek tekinthető mérőműszer is megtalálható itt. Aki pedig szeretné megtekinteni ezt az egyedülálló tárlatot, az a tulajdonossal vegye fel a kapcsolatot.