Újévi fogadalmak – mennyire tudjuk betartani?
Hírek
2024. jan. 2.

Újévi fogadalmak – mennyire tudjuk betartani?

Január elején, az óév elbúcsúztatása után sokan tesznek újévi fogadalmat. Tervezünk, célokat tűzünk ki magunk elé. Sokan azonban nem fogadnak meg semmit.

Régi szokás, hogy az új év első napján sokan fogadalmat tesznek. Ennek gyökerei a múltban keresendők. Történészek szerint az ókori Babilonban az emberek ígéretet tettek isteneiknek, hogy visszaviszik tulajdonosaiknak a kölcsönkért tárgyakat, és megfizetik adósságaikat. A keresztényeknél szokás az újévi ima és fogadalomtétel együttes gyakorlása. A modern időkben legtöbben valamilyen személyes dologra határozzák el magukat. Ilyen például az, hogy lefogynak, többet fognak mozogni, felhagynak a dohányzással, vagy igyekeznek majd többet spórolni. Természetesen olyan is akad, aki nem hisz a fogadalomtételben.

„Nem szoktam fogadalmat tenni, mert az úgysem úgy fog alakulni az életben, ahogy azt mi eldöntjük, hanem majd az élet hozza magától. Minden egyes napunk egyforma, csak hogy az ember hogyan tudja alakítani, az lesz másabb” - mondta Bátki Márk.

Több embert megkérdeztünk. Idén semmilyen új célt nem tűztek ki maguk elé, annak ellenére sem, hogy esetleg a korábbi években megtették.

„Nem tettem, mert minden évben megteszem igazából, és sosem tartom be, úgyhogy idén inkább nem is fogadtam meg semmit” - nyilatkozta Bolgár Liliána.

Fogadalmat tenni csupán egy pillanat, annak betartása viszont egy folyamat. Számos esetben emiatt nem sikerül egész évben tartani magunkat hozzá. Vannak azonban tippek, hogy sikeresek legyünk benne. Az egyik legfontosabb az, hogy reális célokat tűzzünk ki, ha pedig elértük bármelyik szintjét a tervünknek, éljük át ennek örömét.