Megvannak a tervek
Fejlesztés
2024. máj. 8.

Megvannak a tervek

Mészáros Orsolya és Gulyás Bálint építészek érkeztek Ózdra az állatmenhely kész terveivel. Fidrus Péterrel közösen beszélték át a lehetőségeket és a szükséges módosításokat.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy egy fiatal építész házaspár felajánlotta segítségét Fidrus Péternek, hogy ingyen elkészítik a terveket a menhely kialakításához. Az Ózdi Állategészségügyi Telep mellett lévő raktár, valamint a hozzá tartozó zöldterület ad majd otthont a menedéknek. Mészáros Orsolya és Gulyás Bálint legutóbb februárban jártak Ózdon, akkor felmérték a szóban forgó épületet. Most már a kész tervekkel érkeztek, amelyek mindenki tetszését elnyerték.

„Nem is gondoltam volna, hogy ennyire formabontó, modern tervekkel fognak előállni, nagyon tetszik. Országos szinten is egy prémium kategóriás menhelyet tudunk létrehozni, amennyiben a szükséges összeget mellé fogjuk tenni. Van arra ígéret, hogy támogatást kapunk felsőbb szintről, de úgy gondolom, hogy egy gyűjtést mindenképpen el fogunk majd indítani, valamint a saját munkaerőnket bele fogjuk tenni” - mondta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

Az ebtelep vezetője és az építészek közösen beszélték át, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, mi az, amit meg tudnak valósítani. A tervek elkészítésénél több szempontot is figyelembe kellett venni.

„Nagy kutatómunkát igényelt az, hogy mi a jó a kutyáknak, hogy milyen következményei lehetnek, hogy kutyáknak tervezünk, nem embereknek. Úgyhogy ez volt egy ilyen nagyobb nehézség. Egyébként viszonylag flottul megy egyelőre a tervezés. Most technológiai kérdéseket tisztázunk, mi az, amit lehetséges itt megcsinálni, milyen építőipari eszközök állnak rendelkezésünkre” - nyilatkozta Gulyás Bálint, építész.

A részletek átbeszélése után újra szemügyre vették a szóban forgó raktárépületet. Dr. Csuzda Gábor is részt vett a tanácskozáson, aki a fejlesztés mellé állt, mert nagy problémának látja a kóbor kutya jelenséget.

„Ovádi Péter kormánybiztos úrral már felvettük a kapcsolatot, és reményeink szerint egy állatmenhellyel és egy kiterjedt ivartalanítási programmal fogunk tudni segíteni az ózdi helyzet javításán” - tette hozzá dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő.

Információink szerint a menhely kialakításához előreláthatólag 20-25 millió forintra lesz szükség. A fejlesztést korábban az ózdi önkormányzat már 1,5 millió forinttal támogatta, ebből fogják elkezdeni a munkálatokat. Ahhoz, hogy ez a nagyszabású projekt megvalósulhasson szívesen fogad támogatást az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány.