Hagyományok, babonák és népszokások december 13-án, Luca napján
Kultúra
2023. dec. 13.

Hagyományok, babonák és népszokások december 13-án, Luca napján

Mérhetetlenül sok hiedelem és babona kapcsolódik a december 13-i Luca naphoz. A hiedelem szerint ezen a napon azt is megtudhatjuk, ki a boszorkány.

December 13-án, Luca napján Szent Lúciára emlékezünk, aki keresztény hitre tért szép fiatal leányként szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény, a latin lux szóval is kapcsolatba hozták. A Gergely-naptár életbe lépése előtt ez a nap volt a téli napforduló, a világosság kezdete, az év legrövidebb napja és leghosszabb éjszakája, vagyis gonoszjáró nap. Úgy tartották egykor, hogy ezen a napon különösen a boszorkányok rontása ellen kell védekezni, melyhez különböző praktikákat vetettek be egykor.

„Az egyik legnépszerűbb babona a fokhagymához kötődik és a seprűkhöz, mivel ezek a boszorkányokkal is kapcsolatos eszközök. Azért, hogy a boszorkányok, akik ilyenkor Luca éjszakáján szabadon garázdálkodhattak, ne tudjanak kárt tenni sem a család életében, sem az otthonban, sem a jószágokban ezért az istálló ajtait, a barmok fejét, a tyúkok környékét bedörzsölte a háziasszony fokhagymával, illetve a házon is az ajtó-, és ablakfélfákat is bedörzsölték ugyan ilyen célból kifolyólag. Valamint kést állítottak az ajtófélfába, és keresztbe tették a seprőt” - mondta Darvayné Vincze Tímea, múzeumpedagógus.

Hiába volt a seprű a boszorkány utazási eszköze, a babona szerint a keresztbe tett seprűt nem tudták átlépni, így ellopni sem tudták azt. Mindezek mellett az év folyamán megkeresztelt tárgyakat is kifüggesztették a gerendákra, így védve magukat és családjukat az ártó lényektől. Habár a hagyományt sokan ismerik napjainkban is, mely szerint a háziasszonynak tilos volt mosni, sütni, sőt kölcsön sem adhattunk semmiféle holmit, legtöbben nem tartják ezt a népi szokást.

„A Luca nappal kapcsolatban, szerintem egy érdekes népi hagyomány, bár már a mai világban nem sokan tartják ezt. Én kimondottan nem vagyok babonás ilyen téren, úgyhogy ezt a Luca napot egy szép hagyománynak tartom, de nem alkalmazom az ottani praktikákat, hagyományokat, amiket ránk hagytak” - nyilatkozott Hamar Tivadar.

„Hát sokan nem tartják, babonának mondják. Én viszont babonás vagyok, nem mosok, főzni főzök, meg nem varrok" - mondta Molnár Lászlóné.

December tizenharmadikát amellett, hogy dologtiltó napnak tartották, számos más babona lengi körül. A legismertebb talán a Luca székének hagyománya, melyre ha az éjféli misén ráállt a készítője, akkor meglátja a falu boszorkányait. Elmenekülni előlük csak mákszórással lehetett, mert a monda szerint a boszorkánynak fel kellett szedegetnie a mákszemeket. De ehhez a naphoz kapcsolódik még a Luca-kalendárium, vagy a Luca-cédula, amely a fiatal lányok körében volt népszerű. Aki kíváncsi a részletekre, az interneten számos érdekes leírást találhat eme jeles napról.