Szerencsés vagy szerencsétlen?
Hírek
2023. okt. 13.

Szerencsés vagy szerencsétlen?

Érdekes tény, hogy a fejlett nyugati világban is sokan hisznek a babonákban, főként a péntek 13. kapcsán. Ez a nap azonban nagyon megosztó, van aki szerencsésnek tartja.

Péntek tizenharmadikával kapcsolatban leginkább csak találgatások vannak, miért is számít balszerencsésnek. Egyesek szerint bibliai időkre vezethetők vissza. Az utolsó vacsorán Jézus 12 apostollal vett részt, akik így együtt 13-an voltak. Júdás volt a 13. vendég az asztalnál, aki elárulta Jézust. De nem csak a 13-as, a pénteki nap magyarázata is fellelhető a keresztény hagyományban.

„A tizenharmadika már az ókortól kezdve babonás dátumnak számít. Ha csak az olümposzi istenek számára gondolunk, vagy a zodiákusra, a 12 tökéletes számnál eggyel több. Illetve a péntek, ami a nagyon régóta rossz hírű, hiszen pénteken voltak a középkorban a nyilvános kivégzések. A hagyomány szerint a vízözön ezen a napon kezdődött, Káin ezen a napon ölte meg a testvérét, illetve a bibliai bűnbeesés is ekkor történt meg. Mivel ez a két nap, illetve két dátum külön-külön is elég baljóslatú, együtt meg aztán végképp baljóslatúnak számít” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa.

Ettől a naptól a világon szinte mindenhol tartanak az emberek. Amerikában annyira rettegett a 13-as szám, hogy a kórházakban nincs 13-as kórterem, a felhőkarcolókban nem létezik ilyen emelet és se vadászgép, se rajtszám nem készül ezzel a számmal. Kínában ez a nap viszont szerencsésnek számít. Magyarországon is számos babona fűződik péntek tizenharmadikához. Ilyenek például, hogy nem szabad ágyneműt cserélni, hiszen ez elviszi a jó álmokat és rosszakat hoz helyette. De házasságot kötni, sőt hosszú útra indulni és költözni is tilos. Vannak azonban, akik egyáltalán nem hisznek a babonákban, így ettől a naptól sem félnek.

„Nem félek semmitől. Nincs mitől félnem. Nem csinálok olyan dolgot, amitől félnem kellene. Ha tudok inkább segítek, ha nem tudok nem segítek, de általában inkább segítünk. És abban hiszek inkább, ha én adok, akkor nekem is adnak, vagy esetleg kapok valamit. De ez már bejött például, és ehhez nem kell péntek 13” - nyilatkozta Hegyi Lászlóné.

Babonából hordhatunk magunkkal ilyenkor apróbb kabalát is, négylevelű lóherét vagy lópatkót. Sokan szerencsésnek tartják ezt a napot, így ilyenkor lottót töltenek, vagy sorsjegyet vásárolnak, bízva Fortuna kegyeiben. Az általános közhiedelemmel ellentétben ezen a napon nem szerencsétlenség fekete macskát látni, de ha a szemébe nézünk péntek 13-án, az már nagyon nagy tragédiát vetíthet előre.