Az ÓMÉK intézményeivel ismerkedtek meg az Újváros Téri Általános Iskola diákjai
Oktatás
2023. nov. 24.

Az ÓMÉK intézményeivel ismerkedtek meg az Újváros Téri Általános Iskola diákjai

Az ÓMÉK működésébe nyerhettek betekintést általános iskolás diákok. A fiatalok egy kis időre műsorvezetővé, vagy múzeumpedagógussá is válhattak.

Kíváncsian érkeztek az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark épületébe a gyerekek. Farkas Péter Barnabás múzeumi ágazatvezető köszöntötte a résztvevőket, aki ismertette a múzeum kialakulásának történetét, valamint hangsúlyozta, milyen gyűjtőmunka előzi meg egy-egy tárlat létrejöttét.

„Egyrészt a gyárból leselejtezett, illetve már használaton kívüli, viszont meghatározó és technikatörténeti szempontból nagyon értékes és érdekes műtárgyak, eszközök, felszerelések, munkavédelmi ruházat, s különböző gépek és azok darabjai kerültek be ezen épület falai közé” - mondta Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumi ágazatvezetője.

Ezt követően a tanulók a vadászati kiállítást tekintették meg, majd Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus a tárlatvezető személyének szerepéről, illetve az intézményben zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokról beszélt.

A múzeumból az ÓMÉK-Olvasóba vezetett a diákok útja, ahol Dobos Adrienn kalauzolta végig a vendégeket az épületben. Az állandó kiállításon a tanulók érdeklődve próbálták ki a korabeli színházszékeket, valamint a vetítőt, de egy régi trombita és zongora is elnyerte tetszésüket.
Egy másik diákcsoport a Ózdi Városi Televízió helyiségeit vette szemügyre. 1996 óta minden évben november 21-én ünnepeljük a televíziózás világnapját, így a téma aktualitása különösen adott volt.

„Az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Kft.-nek több ágazata is van, és ezen a pályaorientációs napon meg tudjuk mutatni a múzeumi tevékenységet, amihez a LégÓzd is hozzátartozik, ellátogatnak a gyerekek az Olvasóba is, ahol a programszervezéssel és a műszaki munkálatokkal is megismerkedhetnek és itt a televízióban pedig a televíziózás mindennapjaival. Én azt gondolom, hogy aki ide eljön gyermek, az választhat, -hiszen a paletta széles-, bármelyik területről jövőbeli szakmát és reménykedünk is abban, hogy lesz majd olyan gyermek, aki később a munkatársunk lesz” - nyilatkozta Bukovinszky Zsolt, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezető-főszerkesztője.

A diákok megtekintették a televíziós műsorkészítés egyes állomásait. Szétnéztek a szerkesztőségben, illetve a vezérlőhelyiséget is szemügyre vették. A legizgalmasabb helyszínnek a stúdió bizonyult, ahol közös munkára is invitáltuk a tanulókat.

„A gyerekek már nagyon régóta izgatottan várták, hogy eljöjjenek az Ózdi Városi Televízióba. Már nagyon régóta készültek arra, hogy betekintsenek a kulisszák mögé, hogyan is készül a híradó, valamint a különböző magazinok itt a televízióban. Én úgy látom, hogy nagyon élvezik, szerintem nem is szégyenlősek, nincs is ezzel probléma, mindenki igyekszik kipróbálni magát a különböző díszletek mögött” - emelte ki Mészáros-Varga Judit, szülő.

A fiatalok az Ózdi Krónikában, valamint Háttér című magazinunkban válhattak egy kis időre műsorvezetővé. Az instrukciókat követően már indult is a felvétel, ahol szinte mindenki kipróbálhatta magát egy kicsit bemondóként.

„Nagyon megköszönném egyébként, hogy meg tudtuk mutatni azt, hogy mi milyenek is vagyunk igazából, és azért tetszett ez nekem nagyon, mert én is nagyon szeretnék műsorvezető lenni majd egyszer” - tete hozzá Keresztes-Nagy Angyalka Szófia, tanuló.

A csapat néhány tagja eközben a vezérlőben tevékenykedett a súgógép mögött, hiszen nekik a hírolvasóval összhangban a megfelelő ütemben kellett a billentyűzet segítségével a szöveget mozgatniuk. A fiúkat leginkább a műszaki berendezések nyűgözték le, a lányoknak pedig a stúdió tetszett a legjobban.

„Az egész épület, a berendezések, a stúdió, meg a kamerák, lámpák, mikrofonok, meg a tévék” - fogalmazott Mészáros Kevin, tanuló.

„Nekem a stúdió az nagyon tetszik, mert nagyon szép és nagyon jól érzem magam, nagyon örülök, hogy el tudtunk jönni az osztállyal” - hangsúlyozta Borsós Viktória, tanuló.

A fiatalok jól érezték magukat és érdeklődve fogadták be a szakmával kapcsolatos információkat. A csaknem egy órás bejárás igen tartalmasan telt, a gyerekek pedig boldogan, élményekkel gazdagon tértek vissza iskolájukba.