Meghosszabbított nyitvatartással várják a megemlékezőket
Város
2023. okt. 31.

Meghosszabbított nyitvatartással várják a megemlékezőket

Mindenszentek, valamint halottak napja közeledtével egyre nagyobb a forgalom a sírkertben és környékén. A temetőkben idén is hosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat.

Virágok a sírokon, mécsesek pislákolnak a temetőkben. Gyertyák százai, ezrei gyúlnak ki ilyenkor, vigasztalást nyújtva a hátramaradtaknak az emlékezés fájdalmában. Sokan már napokkal hamarabb megvásárolják és elhelyezik elvesztett szeretteik hantján a megemlékezés virágait. Gondot fordítanak a környezetre.

Napok óta nagy erőkkel készülődnek a virágboltokban a közelgő mindenszentekre. Élő és selyemvirágok, különböző méretű és formájú mécsesek, díszek, koszorúk sorakoznak az asztalokon és földön. Már hagyomány, hogy a Gyári temetőhöz közel eső járdaszakaszon árusokkal találkozhatnak a járókelők. A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém.

„Hát ez igazán azért időjárásfüggő. Most nagyon megy az élővirág. Nyilván jó idő van. Kevésbé megy most ez a selyemvirág, de van, aki visz élőt is és selyemvirágot is” - mondta Kiss László, egyéni vállalkozó.

Ilyenkor sokan hazalátogatnak, így nem meglepő, hogy a nagyobb temetők környékére koncentrálódik a forgalom. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az adott helyszínekre. A látogatók a Gyári, a Bolyki és a Táblai sírkerteknél is találkozhatnak majd a következő napokban egyenruhásokkal. Főként a közlekedésbiztonságra fektetik a hangsúlyt, így a parkolást is igyekeznek koordinálni. Fontos az óvintézkedés, mert az emlékezés perceiben is előfordulhat, hogy értéktárgyainkat tolvajok próbálják meg eltulajdonítani. Ügyeljünk rá, hogy bezárjuk autónk ajtaját, és ne hagyjuk látható helyen telefonunkat, táskánkat. A Közlekedésrendészeti Osztály vezetője mindenkitől türelmet és együttműködést kér.

„Ezeken a helyszíneken számítani kell majd parkoltatási rend bevezetésére, amit a rendőrség, a rendészet, illetve a polgárőrséggel együtt karöltve fog majd végrehajtani. Nyilván számítani kell rendőri forgalomirányításra, adott esetben akár ideiglenes forgalmi rend bevezetésére is, amit majd a helyszínen intézkedő rendőr kollégák fognak a közlekedőknek a tudomására hozni. Nagyon fontos, hogy ilyenkor előfordulhatnak vagyoni jellegű cselekmények. Ilyenkor a helyszínen tartózkodó rendőröknek egészen nyugodtan, akár személyesen is be lehet jelenteni az ilyen cselekményeket” - hangsúlyozta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Ha tehetjük, inkább gyalog vagy tömegközlekedéssel keressük fel a temetőket. A Volánbusz járatainak menetrendje változik, ezért érdemes az utazások előtt tájékozódni. Október harmincegyedikén, vagyis ma és november elsején hosszabb nyitvatartással készülnek a látogatók fogadására a sírkertekben.

„Természetesen idén is megteszünk mindent annak érdekében, hogy zavartalan legyen a megemlékezés és nagyobb számú konténerek kihelyezésével készültünk, illetve meghosszabbított nyitvatartással vannak nyitva temetőink. A három nagy temető, Gyári, Bolyki és a Táblai, reggel nyolctól este tíz óráig. Holnap ügyfélszolgálati irodánk is délelőtt tíztől délután két óráig nyitva tart” - tette hozzá Molnár Ákos, az Ózdinvest Kft. temetkezési divízióvezetője.

A négy kisebbik sírkert, vagyis a cserdalápai, a centeri, a bánszállási és a somsályi időkorlátozás nélkül látogatható. Az Ózdinvest Kft., vagyis az üzemeletető dolgozói most is hangsúlyt fektettek a karbantartási munkálatokra. Minden évben gondot okoz, hogy a hozzátartozók a sírok takarítása közben a hulladékot nem a szeméttárolókba teszik, ezért több hulladéklerakó konténert is kihelyeztek.