Borsodi Négyek – Ózdon rendezték meg Encs, Kazincbarcika, Tiszaújváros és Ózd polgármestereinek idei utolsó közös találkozóját
Város
2023. okt. 12.

Borsodi Négyek – Ózdon rendezték meg Encs, Kazincbarcika, Tiszaújváros és Ózd polgármestereinek idei utolsó közös találkozóját

Ózdon tartotta idei utolsó ülését a Borsodi Négyek. Az együttműködés tovább folytatódik annak érdekében, hogy a későbbiekben is tudják a polgármesterek egymást támogatni.

Janiczak Dávid polgármester hivatalában fogadta a vendégeket. Az egyeztetésen fontos témákat érintettek az önkormányzati működés és a költségvetés helyzete kapcsán, valamint a pályázati projektek aktuális állapota is szóba került.

„Már most négy éves az együttműködésünk a Borsodi Négyekkel és újra Ózdon találkozunk. Ismét mi vagyunk a házigazdák, a mai találkozásnak is fontos témái lesznek, hiszen az együttműködésünket szeretnénk még szorosabbra fűzni. Polgármesterként elég nehéz találkozni egymással, de a találkozásokon túl is fontosabb az, hogy az önkormányzataink érdekeit magasabb szinten is tudjuk képviselni” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Mind a négy város más adottságokkal rendelkezik, hiszen a megye több pontján helyezkednek el. Azonban vannak olyan kapcsolódási pontok, amiben az egyes települések között több hasonlóság is felfedezhető.

„A megyében az egyik legtöbb pályázatot nyertük közösen, Encs és Ózd. Ózd közel hárommilliárd forintot, Encs kicsit több mint kétmilliárd forintot. A kapcsolatunkat erősíti, hogy nagyjából ugyanazokra a projektekre pályáztunk, hasonló tematikával, akár egy zöld városra gondolva, akár egy energetikai felújításra, vagy egy élhető település létrehozására. Ez mind mind segíti azt, hogy így közösen tudjuk képviselni az érdekeinket akár a megyén, akár az önkormányzatok között társulásokban” - mondta Mikola Gergely, Encs polgármestere.

A polgármesterek örömmel vesznek részt ezeken a találkozókon, hiszen így lehetőségük nyílik arra, hogy egymás jó gyakorlatát tanulmányozzák, illetve adott esetben át is ültessék azokat annak érdekében, hogy a saját városukban is fejlődést érjenek el.

„Amikor polgármester úrral találkozunk, és így a Borsodi Négyek összejön, akkor mindig feltöltődik az ember, mert látja azt, hogy más településeken mivel találkoznak nap mint nap a polgármesterek. Ezeket megvitatjuk, a jó fogásokat egymástól átvesszük, azt gondolom ez teljesen természetes, hiszen együtt dolgozunk. Továbbá megbeszéljük azokat a nehézségeket is, amikről azt gondoljuk, hogy az önkormányzatiságot úgy általánosságban terheli, és ebből megpróbáljuk kihozni a legjobbat” - nyilatkozta Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

Együtt erősebbek vagyunk – talán ez is lehetne a jelmondata a szövetségnek. Minden város, mindegyik polgármester ugyanis a tudása és tapasztalata legjavát hozza magával, amiből a többiek is sok hasznos információt meríthetnek.

„Én nagyon örülök, hogy ha idejövök, akkor mindig látom, hogy komoly fejlődés van a városban, persze tudjuk, hogy milyen gazdasági, társadalmi és egyéb kihívásokkal küszködik minden település. Ezért jó az, hogy a négy város polgármestere viszonylag gyakran találkozik, és megpróbáljuk kicserélni a gondolatainkat, meg olyan ötleteket meríteni, ami esetleg nekünk nem jutott eszünkbe. Az a fő célunk, hogy a négy település együtt, közösen is tudjon lobbizni a magyar önkormányzatiságért” - fogalmazott dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere.

A mostani rendezvény is eredményesen zárult, hiszen több olyan témát is érintettek az egybegyűltek, ami által együttműködésüket a későbbiek során még szorosabbra tudják fűzni.