80. templombúcsú az Ózdi Görögkatolikus Parókián
Egyház
2023. okt. 3.

80. templombúcsú az Ózdi Görögkatolikus Parókián

Ünnepi szentmisére gyűltek össze a hívek az Ózdi Görögkatolikus Parókián. A 80. templombúcsú alkalmával a nagy liturgiát körmenet követte, majd egy közös ebéd is várta a közösség tagjait.

Az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség fennállásának 80. évfordulóját ünnepelték a hívek. A templomot teljesen megtöltötték a gyülekezet tagjai. A hagyományokhoz híven idén is vendég parókusok érkeztek, ők tartották meg a szentmisét. Szarka József, esperes atya Márk apostol evangéliumából olvasott fel. Majd az ünnepi buzdítás következett, melyben szó esett gyermekeink és családjaink fontosságáról, valamint az édesanyák kulcsszerepéről a mai változó világban. A templombúcsú alkalmával Szűz Mária oltalmáért és pártfogásáért könyörögtek a hívek.

„Drága jó testvérek. Az Istenszülő oltalma emlékén égi édesanyánkra emlékezünk. Arra az édesanyára, kiben fölfedezzük édesanyáinkat, azokat, akik itt ülnek, hiszen mindannyian gyermekek vagyunk. Édesanyáinkban az életet ajándékozót, az otthont teremtőt, a reménység hordozóját, a föltámadás, az újrakezdés garanciáját” - fogalmazott Szarka József, esperes atya.

A liturgia után körmenetet tartottak. A négy állomáson, a négy evangéliumból olvastak fel részleteket. A hétvégi utrenyét egy előesti vecsernye előzte meg, a hívek pedig nagy segítséget nyújtottak az előkészületekben, hogy a méltó módon ünnepelhessék meg a 80. évfordulót.

„Nem csupán az egyes embereknek, hanem a templomnak is van egy születésnapja, melyet a templombúcsún szoktunk megünnepelni. Idén 80 éves a Görögkatolikus Parókia itt Ózd városában. 1943-ban alakult meg ez az egyházközség. Minden évben megünnepeljük, a kerek évfordulókon pedig még nagyobb pompával, még nagyobb hittel, Istenbe vetett bizalommal ünnepeljük meg” - nyilatkozta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A hívek között az egészen fiatal és az idősebb korosztály is tiszteletét tette, az egyházközség pedig igyekezett mindenki kedvében járni. A sátrak alatt ízletes gulyáslevest, majd süteményeket szolgáltak fel, melyet jó hangulatú beszélgetés közben fogyasztottak el a liturgiát követően.

„A vasárnapi ebédhez az egyik legjobb élmény, hogy ha előtte egy szent liturgiával gazdagodhatunk. Nagyon szép és bensőséges volt ez a nagy liturgia, és nagyon örültem, hogy részt vehettem rajta” - emelte ki Nebenführer Máté.

A gyerekeket játékok is várták a parókia udvarán. Volt trambulin, pingpong asztal, az egészen aprók pedig élvezhették a homokozó és a csúszda adta lehetőségeket is. A közösség tagjai késő délutánig ünnepelték együtt ezt a különleges eseményt.