Két új covid variáns jelent meg az utóbbi időben, amelyek sokakat megfertőznek, de a tüneteik enyhék
Egészség
2023. szept. 21.

Két új covid variáns jelent meg az utóbbi időben, amelyek sokakat megfertőznek, de a tüneteik enyhék

Két új covid variáns jelent meg, amelyek sokakat megfertőznek, de a tüneteik enyhék. A szakember elmondta, hogy mindkét mutáns meghűléses tünetek produkál.

Rákapcsolt az őszi vírusszezon. Az országos médiákban már korábban is megjelent a híre annak, hogy idehaza is villámgyorsan elterjedt az Eris elnevezésű koronavírus mutáns. Sőt, a friss hírek szerint legújabban még egy vírustörzs, a Pirola is beszállt a versenybe, és más-más tünetekkel terjed a lakosság körében, melyektől a szakember szerint nem kell megijedni, de mindenképpen orvosolni kell a kialakult problémát.

„Én azt hiszem, hogy a covid már együtt él velünk. Az a szerencse, hogy a lakosság hetven százaléka már oltott, így immunis lett, ezért a covid olyan, mint az influenza. Úgy lehet megkülönböztetni mindkettőt, hogy ezek az influenzás tünetek, illetve a meghűléses tünetek, hogyha egy hétnél tovább tartanak, illetve a magas láz, fulladás, akkor gondolni kell, hogy az covid fertőzés. Ezt egy egyszerű teszttel meg tudjuk mutatni. Ezeknek a kezelése tulajdonképpen tüneti terápiákból áll. Probiotikumok, orrcseppek, pihenés. Ajánlatos a maszk használata, bár nem kötelező” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A háziorvosi rendelő várótermében az utóbbi időben is egyre több beteg foglal helyet. Felnőttek és a gyermekeikkel érkező szülők is sorukat várják a doktorhoz, aki teljes körű tájékoztatást ad a felmerült kérdésekre. Alaposan kikérdezi a pácienseket az orvos. A kicsikhez természetesen játékosabb formában szól, hogy ne féljenek a fehér köpenyes doktortól. Fontos a bizalom, mindenki teljes körű tájékoztatást kap tőle, több hasznos tanáccsal is ellátja a betegeket. Váradi Vanessza kisfiával érkezett a rendelőbe, aki nagyon bátran viselkedett a vizsgálat alatt.

„Azért gondoltam, hogy elhozom a doktor úrhoz a gyereket, hogy megnézze, mert száraz köhögése van, fulladt és magas láza van” - nyilatkozta Váradi Vanessza.

Holló Márton korábban már átesett a koronavírus okozta fertőzésen, ezért fontosnak tartotta, hogy most is megvizsgálja háziorvosa.

„Lázasként jöttem az orvoshoz, köhögök, orrfolyás is van kissé. Valamikor voltam covid-os is, akkor annak jelentős tünete nem volt, de fáradság és komoly lázam volt. Remélem, most nem covid-os vagyok” - fogalmazott Holló Márton.

A szakember elmondta, bár egyelőre kevés információnk van az új mutánsokról, de eddig úgy tűnik, ugyanolyan influenzaszerű tünetekkel jár, mint amiket eddig megszokhattunk. A leggyakoribb tünetek mindkét covid variáns esetében hasonlóak. Legtöbbször felső légúti panaszokkal jár, illetve előfordulhat még láz, hidegrázás, fáradság, izomfájdalom és légszomj is.