Tábla figyelmeztet a kóbor állatok etetésének tilalmára
Város
2023. szept. 14.

Tábla figyelmeztet a kóbor állatok etetésének tilalmára

Tiltó táblát helyeztek ki az ÓVI munkatársai a Nemzetőr úton. A környéken lakók rendszeresen etették a kóbor állatokat. Az étel azonban a vadállatokat is odavonzotta.

A Nemzetőr Úti Óvoda mögött, egy róka lakmározott a kihelyezett ételmaradékokból. Az élelmet az ott lakók teszik ki rendszeresen a kóbor állatok számára. Ezzel azonban nagyon sok kellemetlenséget okozunk a lakóközösség számára. Az odaszoktatott négylábúak szemetet hagynak maguk után, ráadásul a dolgukat is ott végzik. Az utcán élő állatok fenyegetést jelentenek az arra járó emberekre és gyerekekre. Ráadásul amit a kutyák, macskák nem esznek meg, senki nem takarítja el, így a könnyű zsákmány reményében bejárnak a vadállatok a lakott területre. A vaddisznók túrták fel a szemetes kukákat élelem után kutatva. Ez a jelenség azonban nem veszélytelen.

„Lakossági jelzés érkezett arra vonatkozóan, hogy itt a Nemzetőr Úti Óvoda mellett megjelentek a kóbor cicák és kutyák mellett a rókák is, hiszen itt a lakókörnyezetben több állatbarát is él, akik jót akarnak ugyan, de sajnos ezzel nagyobb kárt csinálnak, mint hasznot, mármint azzal, hogy etetik a kóbor állatokat, hiszen ezzel idevonzzák a vadállatokat is. Én nem azt mondom, hogy ne etessék a kóbor kutyákat, cicákat, de semmiképpen ne oktatási, nevelési intézmények környezetében, mert ez a gyermekekre veszélyt jelent” - mondta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

A Nemzetőr úti Óvoda kerítésére táblát helyeztek ki az ÓVI dolgozói annak reményében, hogy megakadályozzák a kóbor állatok etetését az itt lakók körében. Ezt azonban a mai napon pótolni kellett, ugyanis azt eltávolították a helyéről. Fontos lenne megérteni a lakosságnak, hogy egy ennyire forgalmas helyen mekkora kockázatot jelent ez a tevékenység.

„Közintézményeknél, óvodáknál, iskoláknál, boltoknál, lakókörnyezetben közvetlen etetni állatot, azt felejtsük már el. Valakinek nem tetszik, nyilván nem kell ezt rájuk erőltetni. Biztos vannak olyan kieső helyek, ahol nem jár autó, nem járnak buszok, nem járnak emberek, kisgyerekek, más, egyébként normális körülmények között tartott állatok. Biztos meg lehetne ezt máshogy is oldani, így otthagyni elég veszélyes” - hangsúlyozta Virág Niki, civil állatmentő.

Az ÓVI munkatársai már felkeresték a helyi vadásztársaság szakembereit, hogy megoldást találjanak a városba bejáró vadállatok ügyében. De mindenekelőtt a városban élő embereknek kellene változtatni szokásaikon a kóbor állatok etetésével kapcsolatosan.