Festménykiállítás-megnyitóval egybekötött bányásznapi megemlékezést tartottak Királdon
Kultúra
2023. szept. 3.

Festménykiállítás-megnyitóval egybekötött bányásznapi megemlékezést tartottak Királdon

Bányásznapi megemlékezést tartottak Királdon, a Bányász Művelődési Házban. Ózdi képzőművészek alkotásaiból kiállítás is nyílt.

„A 73. bányásznapot ünnepeljük. Bár a bányászat megszűnt, de mi a mai napig emlékezünk a régi szép időkre”- ezekkel a szavakkal nyitotta meg a bányásznapi megemlékezést Zupkó Andrásné, Királd polgármestere. A hétvégi rendezvényt a királdi Bányász Művelődési Házban tartották meg. A régi időkre visszanyúló bányászmúlttal rendelkező település minden évben emléket állít az egykori munkásoknak, akik nap mint nap az életüket tették kockára a föld alatt. A megnyitón Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is elismerő szavakkal emlékezett vissza a bányászokra.

„Vitték magukkal azt a fajta büszkeséget, egyenes tartást, amely jellemző volt a bányászra és kohászra. A bányász és a kohász mindig megmondta, azt ami a szívét nyomja. Nem szerették a mellébeszélést, a kertelést, mert része volt az életüknek. Miért? Mert a másik élete múlt rajta. Hogyha ő a bajról, gondról nem beszélt, abba emberek halhattak bele. És ezért közös volt a felelősség” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A királdi bányásznapon került sor az Ózdi Képzőművészeit Egyesület „Királd ecsetvégen” elnevezésű festménykiállításának megnyitójára is. Az egyesület tagjai egy hétig voltak a település vendégei. Ez alatt az idő alatt pedig szebbnél szebb színpompás alkotásokat vetettek a vászonra.

„Mielőtt idejöttünk, bejártuk Királd környékét csapatban, autókkal. Kerestük a helyszíneket, kerestük azt, hogy a művész lelkét mi fogja meg. Mert nem elég az épületek, a tájak, a fák, kell ahhoz egy olyan intimitás, hogy a szívben megszülessen a kép. Ha a szívben születik meg a kép, akkor a néző amikor látja, akkor ő maga is át fogja ezt élni” - fogalmazott Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

A kiállítás megnyitóját követően sokan nézték sorra az alkotásokat, elemezték és beszélgettek róluk a résztvevők. Az alkotók közül többen is részt vettek az eseményen.

„Én nagyon büszke vagyok a festőtársaimra, hogy ilyen kreatívak, ilyen jól képzettek, és remélem, hogy ez nem az utolsó kiállítás. Mi 20 éve együtt dolgozunk. Nekem 40 éves múltam van. Úgyhogy én szobrászként menekülök a színek világába, hiszen a kőbe kevés színt lehet vinni, inkább csak a formát. És akkor itt most kiélem magam” - nyilatkozta Demes Ferenc László, képző-és iparművész.

A megemlékezés záró programja egy szórakoztató zenei produkció volt. Először az ÓMI Zenés Színház lépett színpadra. A háromtagú formáció nagy sikert aratott, a közönség hangos tapssal jutalmazta őket. Őket követően Gergely Róbert műsorát tekinthették meg az érdeklődők, aki fülbemászó dallamaival teljesen elvarázsolta hallgatóságát.