Teljes kihasználtsággal indul a Katona József úti és az Újváros téri bölcsődében a 2023/24-es gyermeknevelési év
Oktatás
2023. aug. 29.

Teljes kihasználtsággal indul a Katona József úti és az Újváros téri bölcsődében a 2023/24-es gyermeknevelési év

Teljes kihasználtsággal indul a Katona József úti és az Újváros téri bölcsődében a 2023/24-es gyermeknevelési év. Aki ezután szeretné gyermekét beíratni, már várólistára kerül.

A Katona József Úti Bölcsőde jelenleg 108 férőhellyel rendelkezik. 2022-ben kezdődött a létesítmény bővítése és korszerűsítése. Korábban nagy probléma volt a férőhelyhiány, így a város vezetése kiemelten fontosnak tartotta, hogy ezt megoldják. A bölcsőde új pavilonja 28 újabb férőhelyet jelentett. Így a 2023/24-es gyermeknevelési évre az eddig beíratott gyermekek egytől egyig felvételt nyertek. Az ÓTSZEGYII fenntartásában működő másik tagintézmény, az Újváros Téri Bölcsőde 28 apróságot tud fogadni. Ezek a helyek már szintén megteltek, így a mostantól beíratott gyermekek várólistára kerülnek mindkét bölcsőde esetében.

„Mivel ennyire jó a kihasználtságunk, úgymond 100 százalékos, innentől kezdve várólistát fogunk alkalmazni, ezért a korábbiakhoz hasonlóan csak dolgozó szülők gyermekeit tudjuk felvenni. Tehát munkáltatói igazolás szükséges a beiratkozáskor” - mondta Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója.

Az állami bölcsőde mellett a magánbölcsőde adhat megoldást a szülőknek. Az állami támogatást azonban, ami eddig akár havi 40 ezer forint segítséget jelentett a családoknak, megszüntették. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a támogatás kifizetési igénylését legkésőbb 2023. június 30-ig lehetett benyújtani. A korábbi években az volt a jellemző, hogy amikor közeledett az előre kijelölt határidő, akkor azt időről időre meghosszabbították. Idén ez azonban elmaradt. Ózdon egyetlen családi bölcsőde üzemel, amely 2022-ben nyitotta meg kapuit.

„A szülők számára ez nagy érvágás, hiszen nem mindegy, hogy teljes díjat fizetnek, vagy 40 ezer forint támogatást kapnak hozzá havonta. Manapság azért egy két keresős családban is ez nagy összeg. Azt gondolom, hogy ez a bölcsőde működését nem fogja befolyásolni, mert ezt az ellátást mindig utólag adták vissza. A szülőknek mindenképpen meg kellett ezt előlegezni. Ugyanúgy fognak járni hozzánk, csak a szülők számára nehezebb lesz kigazdálkodni a térítési díjunkat” - nyilatkozta Végh Zsanett, a Nor-Za-Manó Családi Bölcsőde vezetője.

A szülőknek tehát érdemes időben beíratni gyermeküket, ha szeretnének visszatérni a munka világába, hiszen a férőhelyek száma a bővítés ellenére is korlátozott.