Sok a gomba a Városi Piacon
Város
2023. aug. 18.

Sok a gomba a Városi Piacon

Sokan árusítanak ismét gombát a Városi piacon. Mindenképpen olyan eladót válasszunk, aki hivatalosan is bevizsgáltatta a kínált terméket, hogy étkezésre alkalmas-e.

Sorakoznak az erdei gombák a Városi Piac asztalain. Az ízletes alapanyagot legtöbben a környéken található erdőkben szedik a hajnali órákban, hogy aztán minél előbb árusíthassák az ózdi lakosoknak. A tinóra, más néven vargánya. Ez fogy el a kínálatból a leghamarabb, de akadt őzláb és sárga rókagomba is.

„Én leveshez vettem, ezt a csupros gombát, meg csirkegombát, és ebből leves fog készülni. Zöldséges gombaleves” - emelte ki Ambrus Lajos.

Több árus is csak később tudta kipakolni portékáját. Megkérdezésünkre elmondták, hogy ma reggel az Újváros téren található zöldséges mellett kezdtek árusítani. Sokan, főleg idősebb emberek keresik itt a gombát, akik nehézkes mozgásuk miatt már nem tudnak elmenni a Városi Piacra. Innen azonban a közterület-felügyelet munkatársai elküldték őket.

„A közterület-felügyelet elzavar minket. Mondják, hogy ide jöjjünk le a piacra, mert csak itt lehet, ha bevizsgáltatjuk, akkor. Jó bevizsgáltatjuk, és ha odamennénk, akkor is elzavarnának. Nem lehet itt. Vagyis nem itt, hanem az Újváros téren nekünk árusítani. Pedig nagyon sokan szeretnék, ha ott árusítanánk” - mondta Farkas Matild.

Hivatalos gombavizsgáló a piac területén található. Ez a vizsgálat az egyik alapfeltétele annak, hogy a gombát eladásra kínálhassák. Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet vezetője elmondta, milyen szabályok vonatkoznak az erdei gomba árusítására.

„Gombaárusítás kizárólag a piac területén történhet. Ezt megelőzően be kell vizsgáltatni a gombát, hogy étkezésre alkalmas-e. Amennyiben a városban máshol árulják a gombájukat, akkor a közterület-felügyelő figyelmeztetésben részesíti, illetve beirányítja a piac területére” - tette hozzá Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Akár vásároljuk, akár magunk szedjük a gombát érdemes elvinni szakellenőrhöz, hiszen az ehető és nem ehető fajták között sok esetben nagyon kevés eltérés van. A gombamérgezés tünetei nagyon különbözőek, a leggyakoribbak azonban a hányás, hasmenés, szédülés, heves szívdobogás és hallucináció. Ha gomba fogyasztás után bármelyik tünet jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen kezelés nélkül némely gombafaj toxinja akár halált is okozhat.