Két támfal készült el a vis major pályázatból
Város
2023. júl. 28.

Két támfal készült el a vis major pályázatból

Elkészült a Vár utcai támfal. A szélsőséges időjárás miatt ez a terület korábban megcsúszott, a törmelékek pedig a járdára és az útra zuhantak.

Vis major pályázat keretében sikerült két támfalat felépíteni, valamint rendbe tenni a rézsűt, így most már biztonságosan közlekedhetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők.

Ezek a képek még januárba készültek a Vár utcai támfalról. Ekkor tartottak bejárást az Ózdi Városüzemeltető Intézmény és a kivitelező cég képviselői. Az itt található rézsű ugyanis a szélsőséges időjárás miatt megcsúszott, a törmelékek pedig sokszor a járdára és az úttestre estek. Egy Vis Major pályázatnak köszönhetően elkezdték támfalakkal megerősíteni a partot. Áprilisban már javában zajlott az építkezés, akkor a területet készítették elő a nagyobb munkálatokhoz. Mostanra azonban mindennel elkészültek.

„Két támfal épült. Egyik lentről fogja a partfalat, a másik pedig a felső szakaszon támasztja. Biztonsági intézkedéseket is végeztek a kivitelezők. Ez kívülről nem látszik, de fontos elmondani, hogy ez nem csak egy felépített függőleges fal, hanem hosszú elemekkel rögzítve van magába a domboldalba. A támfal felső részén egy utat is kialakítottak, mellette pedig rézsűvel fogták meg a domboldal felső részét. Mára teljesen, műszakilag biztonságossá vált a Bolyki elágazás” - mondta Janiczak Dávid, városunk polgármestere.

A város vezetése a kivitelezővel közösen nézte meg a végeredményt. A beruházás végét megnehezítette a sok eső, ennek ellenére minden munkálatot sikerült befejezni a határidőig.

„Két, cölöpökre támaszkodó vasbeton zsaluköves támfalat építettünk. Az egyik, a lenti 30 folyóméter, a fentit 25 folyóméter hosszan, illetve kerítést, valamint rendeztük a környező területet.” - nyilatkozott Józsa Attila, Geoteam Kft. kivitelezője

A kerítések a biztonságot szolgálják, így bárki oda állhat, és megcsodálhatja a kilátást. A terület képviselője is nagyon örül neki, hogy sikerült megoldani a problémát.

„Vis major pályázat keretén belül megújulhatott és a balesetveszély elhárítása megtörténhetett itt a Vár úti támfal kialakítása kapcsán. Ez teljesen megerősítésre került, így a domboldal, ami az esőzések alkalmával már megcsúszott, biztonságossá lett téve, így mind az itt lakók, mind az erre közlekedők most már biztonságosan használhatják ezt a részt.” - mondta Zsuponyó Anett, alpolgármester, területi képviselő.

A felső támfal felett még csupasz a domboldal, ezt később fű fogja majd borítani, hogy ne csak hasznos legyen, hanem minél zöldebb és természetközelibb.