„...szerették volna, ha jó kezekbe kerül.” – Könyvekből, kisplasztikákból álló felajánlás érkezett a múzeumba.
Kultúra
2023. júl. 27.

„...szerették volna, ha jó kezekbe kerül.” – Könyvekből, kisplasztikákból álló felajánlás érkezett a múzeumba.

Egy élet munkáját ajánlotta fel egy ózdi kötődésű házaspár a múzeumnak. Az örökségben számos festmény, kisplasztika és rengeteg könyv található.

Jelenleg a tárgyak feltérképezése zajlik, amelyeket nem tudják beépíteni a gyűjteménybe, azokat tovább adják iskoláknak, könyvtáraknak, idősotthonoknak.

Könyvek egymásra pakolva, festmények a fal mellett, szobrok az asztalon. Egy egész termet elfoglal az az örökségből származó felajánlás, amelyet a napokban szállítottak a múzeumba.

Farkas Péter Barnabás múzeumi ágazatvezető azt mondja kicsit rendhagyó megkeresés érkezett hozzájuk a napokban, zsákbamacskát kaptak, hiszen nem tudták előre milyen jellegű tárgyak kerülnek majd a birtokukba. A felvetéssel egy ma már a fővárosban élő, de ózdi kötődésű hölgy hívta fel őket.

„Telefonon kaptuk a megkeresést Kupcsik Zoltán feleségétől, hogy szeretnének egy nagyobb mennyiségű könyv adományt felajánlani az ÓMÉK részére, amelyet Kupcsik Zoltán édesapja éveken keresztül gyűjtögetett és szerették volna, ha jó kezekbe kerül.” - mondta Scitovszky Anita, az ÓMÉK
közművelődési szakember

A szakemberek mindent tüzetesen átvizsgálnak és jegyzetlenek. Most ismerkednek vele, milyen jellegű, témájú, eredetű alkotásokat kaptak. Amelyeket nem tudják hasznosítani tovább adják idősotthonoknak, könyvtáraknak, iskoláknak. A könyveken túl filmek, lemezek, magnó és videó kazetták, festmények, kisplasztikák is érkeztek. Egy élet munkája, hobbija került ki a dobozokból.

„A szobrok, illetve festmények tekintetében pedig, ha van ózdi vonatkozásuk és be tudjuk építeni az itteni kiállításokba, akkor itt maradnak, ha nem, akkor felveszem majd a társintézményekkel a kapcsolatot. Ami helyi vagy téma vonatkozásában érintett, és felajánljuk nekik egy intézmények közötti átadás átvétel keretében, hiszen ami leltározásra kerül és muzeális értéket képvisel, az a nemzeti vagyonnak a részét képezi, és ezért sajátos elbírálás alá kerül. Tehát ezeknek az átadás átvétele már egy másik jogi kategória, de a cél az, hogy minden a helyére kerüljön és minden élvezhető legyen majd a látogatók, illetve a gyűjteményt megtekintők számára.” - nyilatkozott Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője

Putnok hét évszázada, Gömöri népdalok és népballadák, A mezőgazdasági termelőszövetkezeti mozgalom fejlődése Hangonyban. Csak néhány kötet azok közül, amelyek a későbbiekben már biztosan elérhetőek lesznek a városi gyűjteményben. Hiszen a bányatörténeti, vagy néprajzi jellegű szakkönyvek jól beilleszkednek a múzeum profiljába.