Jó idő kísérte a strandnyitást
Szabadidő
2023. jún. 1.

Jó idő kísérte a strandnyitást

Újra kinyitotta kapuit az Ózd Városi Strand, mától a sportszervezetek is itt tartják majd edzéseiket. A jegyárak kismértékben ugyan, de emelkedtek tavalyihoz képest.

Néhány hete már nagy erőkkel készültek a nyitásra az Ózdi Sport- és Élményközpont munkatársai az Ózd Városi Strand területén. A gépházban kezdték a karbantartási feladatok sorát, hiszen a régi berendezések kiemelt figyelmet igényelnek a hosszú leállás után. A medence szélén található szűrőket tisztították és tették a helyükre. Kijavították továbbá a tél okozta korrodációkat és új térburkolókat raktak le a felfagyottak helyére. Mára szinte minden feladattal elkészültek, már csak néhány simítás volt hátra, így a szokásoknak megfelelőn a nyár első napján meg is nyitották a fürdő kapuit a látogatók előtt.

„Június elsején sikerült megnyitnunk. Az idei fő célunk is az, hogy kiszolgáljuk a vendégeket, továbbá működésképesek legyünk, illetve zökkenőmentes legyen a működésünk. Emellett még nagyon fontos cél idén, hogy a költségeket csökkentsük, hiszen nagyon magas energiaárakkal kell számolnunk. A távhő díj az több mint nyolcszorosa a tavalyinak, és az áramhasználati díj is nagyon megemelkedett. Ez összességében nézve, hogy ha ezt az évet hasonlítjuk az elmúlt évhez, ha ugyanazokkal a számokkal számolunk, akkor nagyjából egy 22-25 millió forintos többletköltséget jelent éves szinten” - emelte ki Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont ügyvezetője.

Ezt az összeget a bevételből nem tudják biztosítani, mert ekkora áremelést nem tudnak és nem is szeretnének bevezetni, azonban egy 15%-os növekedésre számítani kell az oda látogatóknak. Ennek érdekében a költségek csökkentésén dolgoznak, ami miatt különböző műszaki változtatásokat eszközöltek. Ilyen volt például egy medence takaró fólia beszerzése is.

„Mindig is probléma volt itt a kültéri vízzel az éjszakai lehűlésnél a hővesztés. Gőzölgött a vizünk. Erre idén sikerült szereznünk egy takaró fóliát, amivel mind három medencét be tudtuk fedni. Az eddigi éjszakai 4-5 fokos hőveszteség egy fokra leszűkült, úgyhogy már reggel a hat órási mérésnél a nagy medence 27,6 fokos volt, a kisebb medence pedig kilenc órára el is éri a 29 fokot, úgyhogy reménykedek, hogy jól be fog válni az egész szezonra” - mondta Losonczi László, az Ózdi Sport- és Élményközpont műszaki vezetője.

Délelőtt fel is avatták a medencéket az első fürdőzők. Voltak, akik napoztak a fűben, de olyanok is, akik labdáztak vagy úsztak. Jó idő kísérte őket, így főleg jól esett nekik a víz.

„Nagyon jó a víz, kellemes, jó a csúszda és elég jó, hogy mi vagyunk az egyetlenek itt. Jól érezzük magunkat, jó az idő” - nyilatkozta Ongai Linette.

A vízhőfok nem változik. A nagy medencéé 26-28, a kicsié 28-30, a pancsolóé pedig 32-34 celsius fok között várható. A jó idő beköszöntével minden évben felváltja az uszodát a strand, így a sportegyesületek edzései is kiköltöznek a szabadtéri medencékbe. Mától tehát itt várják őket az oktatók.