Országszerte magas az UV-B sugárzás
Egészség
2023. máj. 25.

Országszerte magas az UV-B sugárzás

A napsugárzás elleni védekezésre hívják fel a figyelmet a szakemberek. 11 és 15 óra között lehetőleg kerüljük a napozást, valamint használjunk naptejet és napszemüveget is.

Az élet egyik alapvető feltétele a napfény. A jó kedélyállapothoz és a D-vitamin szintézishez is nélkülözhetetlen. A bőrünket, illetve szervezetünket túl nagy mennyiségben érő napsütés azonban káros hatással van ránk. A jó idő beköszöntével minden egyes nap nagy sugárzásnak leszünk kitéve. Már a hét elején is magas volt az UV-B sugárzás, az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet a fokozott védekezésre.

„Már az elmúlt napokban is eléggé magas volt az UV sugárzás értéke. Már a nagyon erős kategóriát is eléri több helyen az országban, Ózd területén is. Általában mivel most már eléggé magas a nap állása, és ilyenkor már a nyári időszakban úgy érkezik a sugárzás, hogy az már veszélyes lehet. A napos órák száma is egyre inkább növekszik, 14-15 óra időtartamot is lehet a nap az égen, amikor a felhők nem korlátozzák a napsütést. És ez az elmúlt napokban is így volt” - mondta Kiss-Szabó Zsanett, az OMSZ meteorológusa.

Az UV-A sugárzás a földfelszínre érkező sugárzás legnagyobb része. A többi UV-hez hasonlóan ez is károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Emellett roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Az UV-B sugárzás jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést. Közvetlenül azonban károsíthatja a DNS-t, így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemre sem gyakorol jó hatásokat. A szervezet ez ellen védekezik melanin pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. Nagyon fontos a megfelelő fényvédelem, különösen az érzékenyebb, fehér bőrűeken, illetve a gyerekeken.

„Szemüveggel védekezem, az kell. Maximum kicsit barnább leszek. Naptejet nem nagyon szoktam használni, csak ha strandon vagyok, egyébként nem” - nyilatkozta Demjuk László.

„Megyünk az árnyékba. Örülök a napsütésnek, különben szeretem a nyarat, nagyon imádom” - hangsúlyozta Szögedi Kálmán.

Többfajta kellékkel is védekezhetünk a káros sugarak ellen. Az első és legfontosabb a megfelelő faktorszámú naptej, melynek felvitelét gyakran meg kell ismételni. Vegyünk fel világos sapkát vagy kalapot, ami megóvhat a napszúrástól. Szemünk védelme érdekében pedig UV szűrős napszemüveg viselése ajánlott. Fontos, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg keveset tartózkodjunk a napon, hiszen nagyon rövid idő alatt meg lehet égni.