A tűzvédelmi hatóságoknak nem a büntetés a célja, hanem a szabályok pontos betartatása
Hírek
2023. máj. 18.

A tűzvédelmi hatóságoknak nem a büntetés a célja, hanem a szabályok pontos betartatása

Életeket menthet a társasházakban a tűzvédelmi szabályok pontos betartása. Ez pedig a közös képviselők, a társasház kezelők és a lakók érdeke.

A társasházakra vonatkozóan valóban létezik egy kormányrendelet, amely pontosan meghatározza, hogy a tűzvédelem szempontjából miként kell eljárjunk. Az elmúlt években sajnos több tűzeset is történt városunkban, így a téma kiemelten fontos, nem beszélve arról, hogy a kellő körültekintés és a szabályok betartásával életeket menthetünk. A társasházak, középmagas, magas épületek, kiemelt kockázatúnak számítanak a katasztrófavédelem szempontjából. Ezzel kapcsolatban kerestük fel Tőkés Tamást az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokát.

„A tűzvédelmi előírások nem új keletűek ezekben az épületekben, mindig egy magasabb szintű tűzvédelmi eljárásoknak kellett megfeleljen az épület és a lakóközösség egyaránt. Ezeknek az előírásoknak a betartását, betarthatóságát, az elsőfokú tűzvédelmi hatóság, ami Ózd város tekintetében a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltséget jelenti, rendszeresen, visszatérő módon ellenőrzi. Ezeknek az ellenőrzéseknek soha nem az a célja, hogy bírságokat szabjanak ki, itt az elsődleges szempont mindig az, hogy a lakóközösség a lehető legnagyobb biztonságban érezze magát, illetve egy esetleges káresetnél a beavatkozás feltételei, a beavatkozás sebessége, technikája a lehető leggyorsabb a leghatékonyabb lehessen” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A tűzvédelmi előírásoknak való megfeleltetés mindig a társasházkezelő felelőssége és természetesen ebben feladata van a lakóközösség minden tagjának.

„Nagyon fontos a társasházaknál a menekülési útvonalak tisztán tartása, üresen tartása. Ugye itt látjuk, itt vagyunk ebben a lépcsőfordulóban. Itt is meg kell lennie a szabad mozgásnak, semmi nemű anyagot tárolni nem szabad, tehát a biztonságos közlekedést biztosítani kell” - mondta Angyal Béla, társasházkezelő.

A lépcsőházakban léteznek jelölések, amelyek a tűzoltóság munkáját könnyítik. Ilyenek például a szintjelölések, a menekülési útvonalakat jelző táblák, tűz esetén a lift használatát tiltó tábla, vagy az elektromos kapcsolók kezelésére vonatkozó előírások. Ezen felül vannak olyan aktív tűzvédelmi rendszerek, mint a hő- és füstelveztető nyílás, amit tűz esetén egy gombnyomással a legfelső emeleten lakók tudnak kinyitni. Ezek az építmény kéményhatását kihasználva gyakorlatilag kiszellőztetik a lépcsőházat. Mindezek mellett természetesen a tetőre való biztonságos kijutást is garantálni kell. Magyarországon az élet minden területét tűzvédelmi szempontból igyekszik lefedni az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely pontos útmutatóval szolgál a tárolók, a lakóegységek, a közlekedési és menekülési útvonalak használatával kapcsolatban. Ezek leszűkítése egyébként tiltva van. A tűzvédelmi előírások megszegése szankciókat vonhat maga után, de fontos kihangsúlyozni, hogy a hatóságoknak soha nem az a célja, hogy bírságokat szabjanak ki, hanem az, hogy az előírások figyelembevételével elkerülhessük a nagyobb katasztrófákat, tűzeseteket. Ám ha ezek mégis bekövetkeznének a szabályok megfelelő betartása életeket menthet.