Elstartolt az érettségi
Oktatás
2023. máj. 8.

Elstartolt az érettségi

Elindult a 2023-as érettségi vizsga. A végzősök tudását ma délelőtt magyar nyelv-és irodalomból mérték fel. Országszerte nagyjából 74 ezer diák kapta kézhez a feladatlapokat.

Üresek voltak a folyosók a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban ma reggel, az igazgatói irodában azonban annál nagyobb volt a nyüzsgés. A felügyelő tanárok sorra érkeztek az előre elkészített csomagjaikért, majd igyekezetek elfoglalni helyüket a termekben, hogy kezdés előtt még jó tanácsokkal lássák el a fiatalokat. A megadott időt tartva felbontották az magyar nyelv- és irodalom írásbeli érettségi feladatlapokat. Ezeket termenként leosztva számolták ki, hogy minden diáknak jusson.

„A SZIKSZI-ben ebben a tanévben nyolcvanhárom tanuló fog érettségizni. Nyilván ugye változnak a létszámok, hiszen nagyon sok előre hozott érettségink van, illetve emelt szinten érettségiznek most a tanulók, tehát ez a létszám jelentősen változik, de alapjában véve nyolcvanhárom fő az, aki végezni fog ebben a tanévben a tizenkettedik évfolyamon” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A vizsgázók az érettségi első feladatsorában egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták meg, amely nagyon részletesen taglalja a borfajtákat és a borvidékeket is. Ennek megoldásával összesen 40 pontot szerezhettek. Ezt követően jött a gyakorlati szövegalkotás, amely során egy biciklizős kampány és levélírás közül választhattak középszinten. A diákok sokat készültek erre az időszakra, az érettségi eredménye ugyanis meghatározó lesz jövőjüket illetően.

„Délutánonként rengeteget tanultam, próbáltam tematikusan készülni, tehát átnézni, ami az előző években is volt, vagy ami esetleg fontos lehet. Például most van Petőfinek a 200. évfordulója, ezt kicsit tüzetesebben átnéztem, hogy az hátha benne van. Több versenyen voltam év közben, inkább szakmaikon, az ugye a szakmai érettségire való felkészülés miatt, meg tanárokkal is rengeteget készültünk. Órákra különböző vizsgafeladatokat hoztak be, azokat néztük át. Igazából, amit csak lehetett” - nyilatkozta Németh Boglárka, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

A diákok jól tippeltek, ugyanis Petőfi Sándor neve is előkerült. Választani lehetett Lázár Ervin: A kovács című novellájának elemzése vagy Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versek összehasonlítása közül. Mindegy melyik mellett döntöttek, ami közös volt bennük, hogy 400-800 szavas fogalmazást kellett írniuk. Középszinten egyébként 72.569, emelten pedig 1771 tanuló vizsgázott országszerte. A feladatlap megoldására összesen 240 perc állt a tanulók rendelkezésére és maximum 100 pont szerezhető vele. Holnap matematikából mérettetik meg magukat a végzősök.