Liturgia, lelki gyakorlat és az új evangéliumos könyv megáldása – Így készülnek a húsvét ünnepére az Ózdi Görögkatolikus Parókián
Egyház
2023. márc. 31.

Liturgia, lelki gyakorlat és az új evangéliumos könyv megáldása – Így készülnek a húsvét ünnepére az Ózdi Görögkatolikus Parókián

A nagyböjti időszak végéhez közeledve liturgiát és lelki gyakorlatot tartottak az Ózdi Görögkatolikus Parókián. Az igehirdetést dr. Orosz Atanáz püspök celebrálta.

Javában zajlik a nagyböjt időszaka. A keresztények ilyenkor a húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A gyakorlat lényege, hogy lemondást, önfegyelmet gyakoroljunk, amelyet sokak szerint nemcsak a húsételek hanyagolásával tehetünk meg, hanem fontos ilyenkor a testünk és lelkünk megújulása is. A hamvazószerdán kezdődő negyvennapos böjt a végéhez közeledik, ugyanis kicsit több mint egy hét van hátra belőle. Az Ózdi Görögkatolikus Parókián lelkigyakorlatot és liturgiát tartottak, hogy még jobban elmélyítsék hitüket.

„A nagyböjt vége felé, a lényegre kell összpontosítanunk és azok a keresztények, akik már három-négy héten át komolyan vették a nagyböjtöt, nyilván felteszik a kérdést, hogy miért böjtölünk és mivel kell még kiegészíteni a test cselekedeteit, ezekre keressük a választ az evangéliumból és nyilvánvaló, hogy ami az utolsó ítéletnek a kritériuma, hogy az éhezőknek ételt adni, a szomjazóknak italt adni, a ruhátlanokat felruházni. Ezek a szempontok kell, hogy a mai napon még inkább megjelenjenek közöttünk” - mondta dr. Orosz Atanáz, püspök.

Hozzátette továbbá, hogy nagyon sok szegény ember van a környezetünkben, így fontos, hogy legyünk tekintettel azokra, akiket a teremtő Isten mellénk helyezett, valamint hogy a szegényekkel való szolidaritás még erősebb legyen a következő napokban.

„Minden keresztény embernek nagyon fontos felkészülési időszak a szent nagyböjt, ez a szent negyven nap, melynek a vége felé közeledünk, hiszen jövő héten már a nagyhétbe fogunk lépni. Lehetőség ez és volt és lesz számunkra, hogy összeszedjük magunkat, valóban felkészüljünk húsvét titkának megünneplésére, hogy mi is részese legyünk a feltámadás titkának” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A liturgia során az új evangéliumos könyvet is megáldották. A hívek lelkileg feltöltődve, hitük elmélyítésével készülnek húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására.