Újfajta sokkolókat vethet be a rendőrség
Rendőrség
2023. márc. 7.

Újfajta sokkolókat vethet be a rendőrség

Taser sokkolók érkeztek az Ózdi Rendőrkapitányságra. Az oktatást és az azt követő vizsgát teljesítő egyenruhások már közterületen is hordhatják és akár alkalmazhatják is az eszközt.

A Taser elektromos sokkolók használatára korábban megszületett a jogszabályi háttér, jelenleg pedig már az egyenruhások oktatása és eszközökkel való felszerelése zajlik. A sokkoló a törvény szerint a kényszerítő eszközök csoportjába tartozik. Közöttük létezik egy hierarchia, az eszközöket a legenyhébbtől egészen a lőfegyverekig sorolják be.

„Az Ózdi Rendőrkapitányságon is megjelent a Taser típusú elektromos sokkoló szolgálati felszerelésként. Amit tudni kell róla, mindenképpen a használat előtt egy elméleti és egy gyakorlati oktatás előzi meg, amit egy vizsga követ. Nyilván így kap egy tanúsítványt az érintett, aki szolgálati felszerelésként ezt viselheti” - mondta Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A szakszerű alkalmazáskor a szonda csak olyan testrészt érhet, ami nem számít veszélyes zónának. Ebből adódóan fejre, nyakra és mellkasra nem célozhatnak. Ez nem halálos fegyver, alkalmazása azonban okozhat kisebb sebet. A patron becsapódási helyén minimális hámsérülés keletkezik, ami általában másnapra elmúlik.

„Az eszközt gyermekkorúval, láthatóan terhes nővel és alultáplált személlyel szemben tilos használni, de természetesen itt is vannak kivételek a jogos védelmi helyzet ugye felülír mindent. Illetve az emberi szervezetre gyakorolt hatás az tévhit, hogy nem lehet szívbeteggel, illetve pacemakerrel rendelkező személlyel szemben használni, ugyanis semmilyen káros hatása nincsen az eszköz használata közben, után az emberi szervezetre. Itt meg kell jegyeznem, hogy kollégáim minden esetben, hogy ha ezt az eszközt használni fogják, utána egy orvosi vizsgálatra el fogják vinni a célszemélyt, akivel szemben alkalmazták a kényszerítő eszközt” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az eszközt arra találták ki, hogy a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülést vagy az esetleges támadást elhárítsa. Sokkol és áramot vezet az emberi testbe, ezzel izom-és idegi alapú gátlást okozva. Használatánál mindenképp figyelnie kell az egyenruhásoknak arra, hogy akivel szemben alkalmazzák, biztosan nem marad állva. Fokozatosan a földre fog rogyni, tehát olyan helyen, ahol például magasból leeshet, kerülni kell a bevetését, kivéve, ha az ebből adódó késedelem veszéllyel jár. A külföldi rendőrök már sokéves tapasztalattal bírnak a témában. Ismereteik hazánkban is jó példaként szolgálnak. A Taserrel kockázatosabb helyzetben akár egy lőfegyverhasználat is elkerülhető. Az ehhez kötött 5 másodperc, amit akár meg is sokszorozhatnak, kevésnek tűnhet, ám aki átesett rajta, nem valószínű, hogy úgy pattan fel, mintha mi sem történt volna.