Szóbeli felvételin vettek részt a nyolcadik évfolyamos diákok a SZIKSZI-ben
Oktatás
2023. márc. 1.

Szóbeli felvételin vettek részt a nyolcadik évfolyamos diákok a SZIKSZI-ben

Lezajlottak a szóbeli vizsgák a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban. Közel kétszázan jelentkeztek idén az intézménybe.

Voltak, akik szülővel, voltak, akik egyedül vagy barátokkal érkeztek a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumba a szóbeli felvételi vizsgára. Összesen öt teremben, három-három főből álló vizsgabizottság várta a diákokat, hogy számot adjanak felkészültségükről. A fiatalok többségében ózdi általános iskolákból érkeznek, de a környező települések intézményeiből is mindig vannak jelentkezők.

„Nálunk hagyomány az, és nyilván a képzés jellegéből fakad az is, hogy aki a nyelvi előkészítőre bármilyen formában vagy akár hanyadik helyen beadja a jelentkezését, őket angol vagy német nyelven hallgatjuk meg. Illetve akik technikumi képzésbe szeretnének jelentkezni, ők pedig azért jellemzően szakirányú irányultságra vonatkozó kérdéseket kapnak. A felvételi a SZIKSZI-ben nem lexikális tudást mér, hanem motivációt, hozzáállást, ismereteket, hogy egyáltalán tudja-e a tanuló, hogy milyen szakmára vagy irányultságba jelentkezik” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A fiatalok számára az intézmény képzésein túl az iskolai közösségi élet is vonzó. A választásnál fontos szempont még a lakóhelytől való távolság, de sokan figyelembe veszik a már itt tanulók pozitív véleményét is. Sokaknak barátaik, ismerőseik is ide járnak, ami segíthet a könnyebb beilleszkedésben. A bejutás előtt azonban bizonyítani kell a felvételin. A diákok sokat készültek a vizsgára. A szóbeli az utolsó etap volt, amin teljesíteniük kellett, most már pedig csak az eredményt várják.

„Én nagyon sokat készültem. Minden nap tanultam azt a tíz darab tételt, még külön német tanárral is. Azért választottam a német mellé az angolt, mert vannak angol tanár segédeim, és ez nyilván világnyelv, tehát mindenhol beszélik és szerintem egész jól sikerült, mondjuk volt pár olyan dolog, amit nem értettem, de szerintem jól sikerült” - nyilatkozta Dániel Benjámin.

Az intézmény pótló szóbeli vizsgaidőpontot is kitűzött. Így azok, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak részt venni a megmérettetésen, március 6-án ezt még megtehetik. Az erre irányuló szándékot azonban a vizsga előtt jelezni kell az intézménynek.