Munkaerő, jövedelmi és életkörülmény kérdőív – felméréseket indított a Központi Statisztikai Hivatal
Hírek
2023. febr. 24.

Munkaerő, jövedelmi és életkörülmény kérdőív – felméréseket indított a Központi Statisztikai Hivatal

Több felmérést is útjára indított februárban a Központi Statisztikai Hivatal. A munkaerő-, valamint a jövedelmi és életkörülmény kérdőív több célból is fontos. A válaszadás önkéntes.

Negyedévente körülbelül harminchatezer háztartásban élőt kérnek fel a Központi Statisztikai Hivatal szakemberei, hogy válaszoljanak kérdéseikre. A családokat véletlenszerűen választják ki az ország különböző településeiről. Most februárban két felmérést is elindítottak.

„A Központi Statisztikai Hivatal bizonyos adatokat csak és kizárólag a lakosság bevonásával, különféle felméréseken keresztül tud „begyűjteni”. Az ilyen módon gyűjtött adatokra elsősorban a társadalom- és gazdaságpolitikai döntések támogatása céljából van szükség. A lakossági adatgyűjtések közös jellemzője, hogy a háztartások összetételére, valamint tagjainak alapvető demográfiai adataira vonatkozó kérdéseket tartalmaz, mint például életkor/születési dátum, iskolai végzettség, gazdasági aktivitás, foglalkozás” – áll a KSH tájékoztatójában.

A munkaerő-felmérés a KSH legnagyobb folyamatos lakossági adatgyűjtése, amelynek célja, hogy összehasonlításra alkalmas adatokat szolgáltasson az ország munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről. Az Európai Jövedelmi és Életkörülmény Adatfelvétele keretében a háztartások jövedelmi viszonyairól és életkörülményeiről részletes információkat adnak. A felmérés adatai nélkülözhetetlenek a családokat, a munkavállalókat, a nyugdíjasokat és az egész lakosságot érintő fontos gazdasági döntések előkészítéséhez.

Azok a személyek tölthetik ki a kérdőívet, akik bekerültek a KSH által véletlenszerűen kiválasztott mintába. A felkérésről postai úton értesítik a családokat. A kérdésekre telefonon is lehet válaszolni a 06-80/200-766-os számon, 3-as almenü tárcsázását követően, valamint interneten, a lakinfo@ksh.hu email címen is.

A válaszadás önkéntes, a beküldési határidő április harmincadika. Az adatokat bizalmasan kezelik, kizárólag statisztikai célra, egyedi azonosítás nélkül használják fel. A hatályban lévő adatvédelmi rendeletek alapján, az előírásokat betartva az eredményeket név és adatok nélkül, összesített statisztikai tájékoztatókban közlik majd.