A regisztrált faanyag kereskedők mellett már az erdőgazdálkodók jogosultságai is lekérdezhetőek az EUTR keresőben
Rendőrség
2023. febr. 21.

A regisztrált faanyag kereskedők mellett már az erdőgazdálkodók jogosultságai is lekérdezhetőek az EUTR keresőben

A regisztrált faanyag kereskedők mellett már az erdőgazdálkodók jogosultságai is lekérdezhetőek az EUTR keresőben. A falopás és a nyersanyag illegális árusítása városunkban is nagy probléma.

Egy UAZ típusú gépjármű áll az Ózdi Rendőrkapitányság udvarán, amelynek platója teljesen meg van pakolva fával. Ez azonban nem az egyetlen lefoglalt autó a területen. Ezek lehetnek zárt vagy akár átalakított járművek is, de kézi eszközökből sincs hiány. A társszervekkel rendszeresen tartanak közúti ellenőrzéseket, amelyek sikeresnek mondhatóak.

„Általában ezek erdőben, jogellenes fakivágással elkövetett szabálysértések vagy bűncselekmények értékhatártól függően. Ekkor a kollégáim, hogy ha a helyszínen tetten érik a fatolvajokat, lefoglalják a gépjárművet, vele együtt a rajta lévő famennyiséget is. Itt a társszervek, erdészek, illetve a Nébih segítségét kérve felköbölik a fát, illetve megállapítják, hogy honnan tulajdonították el, majd különböző hatósági bírságokat szabnak ki a büntetőeljárások, illetve a szabálysértési eljárások mellett” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A Nébih rendszeresen tart ellenőrzéseket próbavásárlás formájában. A hónap elején tűzifát rendeltek egy, az ismert közösségi oldalon rendszeresen hirdető személytől. A kifizetést követően a hatóság képviselői felfedték magukat. Ezután kiderült, hogy a teljes vételárért cserébe jóval kevesebb fát adtak volna át. Az eladók a származást igazoló dokumentumokat sem tudták bemutatni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát. Az ügyben a fogyasztóvédelmi hatóság külön eljárást indított. Az ismeretlen eladótól való vásárlás tehát kiemelt kockázatot rejt. Célszerű a már régebb óta működő, ismert kereskedőket előnyben részesíteni. A hivatal más formában is igyekszik segíteni. Az EUTR, azaz a faanyag kereskedelmi lánc hatósági nyilvántartási rendszerének keresője ugyanis egy funkcióbővítésen ment keresztül, amelynek révén már az erdőgazdálkodók is lekérdezhetőek innen. Ezek az adatok bárki számára könnyedén elérhetőek.

„Kétféleképpen is lekérdezhető. Vagy a cégnek a nevére írunk be és akkor ki fogja dobni a gép az EUTR számot, adószám alapján is ki fogja dobni, illetve fordítva is működik az egész. Ha megtudtuk az EUTR számot, akkor pedig kinyomja a cégnek a nevét, tehát tudni fogjuk, hogy valós-e a céghez tartozó EUTR szám vagy egyáltalán létezik-e a cégnek EUTR száma” - nyilatkozta Zay Zsolt, az Egererdő Zrt. kereskedelmi vezetője.

Ennek a számnak a megszerzése maximum két napot vesz igénybe, így a csalók már nem hivatkozhatnak arra, hogy nem érkezett meg hozzájuk az azonosító. Figyelni kell továbbá arra is, hogy a hasogatott fák esetében mindenképpen kell lennie mázsa jegynek, valamint minden tűzifa értékesítésnél az eladó telephelyeknek a számla mellé adni kell egy nebihkes tűzifa tájékoztató levelet is. Az illegális kereskedők sokszor a fentiek alapján próbálják átverni vevőiket, ezekre figyelve azonban elkerülhetjük, hogy feketén vásároljuk meg a nyersanyagokat.