Télűző jelmezes felvonulás és kiszebáb égetés – farsangi mulatságot tartottak Szennán
Szabadidő
2023. febr. 20.

Télűző jelmezes felvonulás és kiszebáb égetés – farsangi mulatságot tartottak Szennán

Farsangi felvonulást tartottak Szennán. A szokásokhoz híven kiszebábot is égettek. A rendezvény célja, mint mindig, a közösség megerősítése volt.

Színes jelmezt öltöttek kicsik és nagyok Szennán. A városrész utcáin vonult fel a maskarás menet. A Fráter Györgyön gyülekeztek, majd egy kört téve sétáltak el az egyik helyi kisbolt elé. A Szenna Fejlesztéséért Alapítvány nagy erőkkel készült a télűző mulatságra, amelyet idén rendhagyó formában tartottak meg.

„Most az ismert okokból kifolyólag nem lehet a közösségi házakban rendezvényeket tartani, és így jött egy ötlet, hogy hát mégis csak van farsang, mégis csak kell valami közösségépítő rendezvényt megtartani. Ezért jött az ötlet a szennai adventi naptáras csoportból, hogy igen akkor csináljunk egy farsangi felvonulást” - mondta Kertész István, szervező.

A korábbi rendezvényekből egy dolog azonban megmaradt. A télűzés és a tavasz eljövetelének ünnepéhez kapcsolódó népszokás kelléke, a kiszebáb idén is előkerült. A szalmából készült bábu általában egy lányt ábrázol. Ezt a hagyomány szerint elégetik, ezzel ébresztgetve a természetet. A rendhagyó felvonulás egyébként Nullász Katalin ötlete volt, akit többen támogattak ebben.

„Mi, az alapítvány úgy gondoltuk, hogy ez támogatást érdemel és melléjük álltunk. Szeretnénk majd a Húsvétot is hasonló módszerrel megrendezni itt a téren, mert ugye még akkor sem lesz nyitva a közösségi ház” - nyilatkozta Slágáné Kötél Ildikó, a Szenna Fejlesztéséért Alapítvány elnöke.

A bábu elégetése után kötetlen beszélgetés és mulatság kezdődött. A szervezők és a támogatók hagymás zsíros kenyérrel, tócsnival, süteményekkel, fánkkal és forró teával is készültek a résztvevőknek.