„Itt a farsang áll a bál” – A legkisebbek is elbúcsúztatták a telet
Oktatás
2023. febr. 17.

„Itt a farsang áll a bál” – A legkisebbek is elbúcsúztatták a telet

A város óvodáiban is megtartották az ilyenkor szokásos farsangi ünnepséget. Ma az Újváros Téri Tagóvodában rendezték meg a jelmezekkel tarkított mulatozást.

A gyermekek életében különösen várt eseménynek számít az óvodai farsang, hiszen ez a mókázás időszaka. Ilyenkor könnyedebben, felszabadultabban telik a nap. A szabad játék tevékenységek során egyébként is gyakran alkalmaznak jelmezeket, kiegészítőket, de ilyenkor a fantázia és a kreativitás még jobban felerősödik. A jeles napra már jóval hamarabb elkezdenek készülődni különböző produkciókkal a kicsik.

„Kimondottan farsangi műsorral készültünk. Igazi farsangi énekek vannak benne, amiket itt az óvodában tanulunk a gyerekekkel. Például az Itt a farsang áll a bál vagy a Hopp Juliska, hopp Mariska egy kis tánccal kiegészülve” - mondta Taliánné Vanka Mónika, az Újváros Téri Tagóvoda óvodapedagógusa.

Ebből az alkalomból az intézmény apraja-nagyja maskarába bújva vonul végig a folyosókon és megmutatják magukat egymásnak. Az egész nap a mulatozásról, bohókás jelmezekről és természetesen a farsangi műsor megtekintéséről szól.

A nevelők változatos programokkal színesítik a napot, úgy mint gyümölcsevő vagy szörpivó verseny, de a táncos megmérettetés sem maradhat ki az események sorából. A nap folyamán a kicsik az általuk választott jelmezben töltik a napot, ezzel is jelképezve, hogy ez az alkalom különlegesebb egy átlagos hétköznapnál.

„Elmentünk az oviba, és aztán jöttünk vissza, és most lehet kiabálni meg szaladgálni” - nyilatkozta Gyárfás-Tóth Milla.

Az előkészületekből mindenki igyekezett kivenni a részét. A közös mondókák, versek, dalok tanulása játékos formában okítja és ismerteti a gyerekeket népünk szokásvilágával. Az élményekkel dúsított, vidám nap maradandó élményt nyújtott az apróságoknak. Az eseményről nem hiányozhatott a farsangi ebédként tálalt habos fánk sem, amit jól megérdemelt jutalomként fogyasztottak el a déli harangszóval a karnevál apró résztvevői.