A megtorpanás és áresés kis fáziskéséssel Ózdon is megfigyelhető az ingatlanpiacon
Hírek
2023. jan. 30.

A megtorpanás és áresés kis fáziskéséssel Ózdon is megfigyelhető az ingatlanpiacon

Megtorpant a kereslet, hosszabb eladási idővel számolhatnak az eladók, és az érdeklődés fókuszában az alacsony rezsijű, jó állapotú lakások állnak.

A 2022-es gazdasági válság következtében országos szinten érezhető az ingatlanpiac lassulása, a kereslet-kínálat arányainak változása. Míg korábban emelkedő tendenciát mutattak az eladók által elkért árak, és gyorsan cseréltek gazdát a lakások, mára az óvatosság és kivárás jellemző. Hónapokkal nő a meghirdetett házak eladási ideje.

„Az árakban nagyon érdekes, hogy ez nem mutatkozott nagyon gyorsan meg, hiszen az ingatlanpiacot egy nagy teherhajóhoz szoktuk hasonlítani, ami nagyon-nagyon lassan tud fordulni árak tekintetében. Hiszen ilyenkor még az eladók kivárnak, nem változtatják az árat, nem viszik lejjebb az árat, azt várják, hogy hátha meg fogják venni ugyanilyen feltételekkel, mint ahogy fél évvel ezelőtt megvették volna” - mondta Benedikt Károly, a Duna House vezető elemzője, marketing és PR vezetője.

Az energiaárak emelkedése kettéosztotta a kínálatot. Nőtt az alacsonyabb fenntartású, kis rezsijű otthonok iránti kereslet. Itt árcsökkenést egyáltalán nem, vagy nem olyan mértékben érezhetünk, mint a régebbi építésű, korszerűsítésre váró ingatlanok esetében. Ezen épületek tulajdonosai két dolgot tehetnek: engednek az árból, vagy kivárnak. A városunkban működő ingatlanközvetítők is érzékelik a változást.

„Most Ózdon inkább azt látjuk, hogy lassulás van, több az eladó ingatlan, valamivel kevesebb a fizetőképes vevő. Ezek a vevők is válogatnak, tehát a tranzakciós idők hossza az, ami megnőtt. Panel lakásoknál úgy látjuk, hogy olyan 2 hónap helyett, most inkább 3-4 hónapra lehet számítani. A kisebb alapterületű, jó műszaki állapotú családi házaknál a 4-6 hónap helyett, egy olyan 6-9 hónapra lehet számítani” - nyilatkozta Bogdánfalvi Zoltán, az Otthon Centrum ózdi irodájának vezetője.

A lakáscélú állami támogatások jelenléte árnyalhatja és tompíthatja a helyzetet, hiszen sokan élnek a hitelfelvétel lehetőségével. Azonban a kamatlábak emelkedése és az elbírálás folyamata hónapokkal megnövelheti a lakáshoz jutás idejét. Az országos tendencia és a városunkban tapasztalható irány hasonló, ugyanakkor Ózdon néhány hónapos késéssel érzékelhető. Albérletek tekintetében az érdeklődés töretlen, ezen a területen gyorsan kiadható egy-egy lakás. Összességében elmondható, hogy a 2023-as év első fele nem a kínálati oldalnak kedvez, hanem a lakásvásárlóknak, akik az eddigi mintával ellentétben jobb alkupozícióból indulnak, ha ingatlant vásárolnak.