Ózdon jellemző leginkább a falopás, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének területén
Rendőrség
2023. jan. 12.

Ózdon jellemző leginkább a falopás, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének területén

Folyamatosan küzdenek a rendőrök a fatolvajok ellen. Az Ózd környéki állami erdőket az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészete kezeli.

Tavaly májusban tartotta meg első bevetését az Ózd és Térsége Polgárőrség Lovas Tagozata, akik az Ózdi Rendőrkapitányság kezdeményezésére alakultak meg. Ennek az volt a célja, hogy a térségünkben nagy problémát jelentő falopást visszaszorítsák, és a lovasok által olyan helyeken is folytathassanak ellenőrzést, ahol a hatósági járművekkel lehetetlen lenne. A napokban az Ózdi Rendőrkapitányság udvarán több kupac, gondosan egymásra pakolt, lefoglalt rönk hevert a földön. Mellettük pedig számos olyan eszköz volt látható, amellyel a tolvajok haza akarták szállítani a zsákmányt, de sikertelenül. A rendőrség ugyanis nagy hangsúlyt fektet a fatolvajok kiszűrésére, akik újabb módszerekkel próbálkoznak eltulajdonítani a nyersanyagot.

„Sikeresen veszik fel kollégáim a harcot az újdonsült falopási módszerekkel szemben. Korábban kézi kocsival, vállon vagy átalakított járművekkel lopták a fatolvajok a háttérben is szereplő famennyiséget. Most már közúton, zárt furgonokkal próbálják meg, de kollégáim nagyfokú elhivatottságának, illetve szemfülességének köszönhetően ki tudják szűrni a közúti forgalomból az olyan gépjárműveket” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az egyik lefoglalt jármű jelenleg is a kapitányság udvarán áll a többi eszközzel és nyersanyaggal együtt. A lopás nyomai azonban nem csak itt láthatóak. A város körül több olyan terület is van, amelyen megszaporodtak az illegális kitermelések. A lopott fák egy részét saját felhasználásra szerzik meg, azonban a nyersanyagok sok esetben orgazdához kerülnek, akik tovább értékesítik. A tettesek nagy károkat okoznak ezzel mind az erdészetnek, mind a környezetnek és az élővilágnak. Az Ózd környéki állami erdőket egyébként az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészete kezeli. Ez körülbelül ezer hektárt jelent. Az erdészetnél azt tapasztalják, hogy az ózdi térségben jellemző leginkább a falopás.

„Jellemzően az erdőgazdálkodás a természet folyamatait oly módon másolja le, hogy mi a természetes mortalitást megelőzve mindig a legvékonyabb, a természetes versenyben visszaszoruló fákat vesszük ki. Ezzel szemben a fatolvajok mindig a legvastagabbat, a legszebbet, tehát pont egy fordított folyamatot kezdenek el, ezért ezek az erdők nem tudnak tovább fejlődni, így nem tudnak akár odúkat képezni, nem tudnak sok állatfajnak élőhelyet adni” - emelte ki Bárdos Bence, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének fahasználati műszaki vezetője.

Az Ózdi Rendőrkapitánysággal nagyon jó kapcsolatot ápolnak, több közös akciót is szerveztek már. Minden rendelkezésükre álló eszközzel megpróbálnak védekezni az illegális kitermelés ellen. Ennek céljából több helyen is gödröket ástak, hogy autóval ne tudjanak arra közlekedni a tolvajok. Az erdészet területén egyébként van mód gallyakat szedni, de az állam biztosít rőzsegyűjtési lehetőséget is a piaci ár alatt. Ehhez kapcsolódó információkat az erdészet hivatalos oldalán feltüntetett elérhetőségeken keresztül kérhetnek az érdeklődők.