Biztonságot nyújtanak a megfigyelő kamerarendszerek
Hírek
2023. jan. 9.

Biztonságot nyújtanak a megfigyelő kamerarendszerek

Egyre több ember védi magát és ingatlanát kamerákkal. Az egyszerűen kiépíthető rendszerek sok esetben segítségül szolgálhatnak a rendőrség nyomozásaiban is.

Ahány ház, annyi szokás. Igaz ez az értékeink védelmére is. Az ingatlanunk és testi épségünk megóvása igen fontos, ennek érdekében pedig egyre több ember választja a kamerarendszerek kiépítését környezetében. Különböző méretű és színű eszközök figyelnek éberen a falakon, amelyek jó része számos, okos funkcióval van ellátva. Létezik például napelemes, amelyet wifire csatlakoztatva folyamatos élő képet kapunk, de már olyan eszközök is, amelyekhez applikációt letöltve különféle plusz szolgáltatást érhetünk el. Ilyen többek között a mozgásérzékelés és értesítés, az éjjellátás, de kétirányú kommunikációra is képes a beépített mikrofon által.

„A kamerarendszerek közül sokféle van. Amit a lakosságnak érdemes megjegyezni és tudni róla, hogy az általános felhasználásra vannak egyszerűbb, olcsóbb eszközök, amiket ugye meg lehet vásárolni az interneten vagy műszaki boltokban. Ezek általában egy lakossági igényt kielégítenek, vannak viszont bonyolultabb rendszerek, az IP alapú rendszerek, amelyek már egyre jobban elterjedtek. Ezek a rendszerek igazából inkább már ipari felhasználásra vannak tervezve, de akinek nagyobb igénye van, lakossági felhasználásra is tudja őket telepíteni” - mondta Mustos István, a Precision 2000 Bt. ügyvezetője.

A telepítést általában szakemberek végzik, de az egyszerűbb eszközöket bárki könnyedén be tudja üzemelni. Ezek egyébként nagy segítséget nyújtanak a rendőrség számára is. A közelmúltban is egy ilyen családi házra szerelt kamera felvételnek köszönhetően sikerült elkapni egy környékbeli férfit, aki pár nappal ezelőtt illetéktelenül bement egy udvarra, majd befeszítette az ott található ingatlan ajtaját.

„A tulajdonos rendelkezésünkre bocsátotta az udvar bejárati ajtaját vevő felvételt, amelyből kollégáim egyértelműen azonosították az elkövetőt, akit elfogtak és előállítottak. A terhére rótt bűncselekményt a gyanúsított kihallgatásával elismerte. Itt felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy minden esetben a jogszabályok betartása mellett nyugodtan alkalmazhatnak, illetve vásárolhatnak kameraberendezéseket, amely megfelelő szögben, megfelelően beállítva mind a lakás külsejét, mind a lakás belsejét védhetik az oda illetéktelenül behatoló személyekkel szemben” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Egyre több ember használja ezeket a készülékeket. Az egyenruhások nyomozását jelentősen felgyorsítja és megkönnyíti, így hamar el tudják kapni a bűncselekményt elkövetőket. Az eszközök felszerelése előtt azonban érdemes tájékozódni a megfigyelő rendszert érintő jogszabályokról, mert nem mindegy hova és hogyan helyezzük fel őket.