Bankszámlákról nyúlják le a pénzt a csalók
Rendőrség
2023. jan. 6.

Bankszámlákról nyúlják le a pénzt a csalók

Többször is lecsaptak városunkban a bankkártyás csalók. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai több esetben is nyomoznak, a legnagyobb tétel azonban több millió forintos.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak az internetes, telefonos csalók, akik különféle adatainkat próbálják megszerezni annak érdekében, hogy belépjenek fiókjainkba és pénzt emeljenek el tőlünk. Városunkban is komolyan felütötte fejét ez a probléma. A telefonálók most banki alkalmazottnak adják ki magukat, hogy a kártyánkon szereplő adatokat megszerezve hozzáférjenek számlánkhoz. Ennek megelőzése érdekében nagy erőfeszítést tesz a rendőrség.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a bank alkalmazottai azonosítás céljából soha nem szokták megkérni a bankkártyán lévő adatokat, csupán személyes adatokat, anyja nevét és születési nevét. Itt még egyszer felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy ha ilyen vagy ehhez hasonló esetek előfordulnak vele elő, semmiféleképpen ne adja ki ilyen fajta bankkártya adatait, és ha már a baj megtörtént, a hatóságot soron kívül értesítse” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022 második negyedévében az országban már a 2 milliárd 240 millió forintot is meghaladta az a kár, amelyet különböző elektronikus pénzügyi tranzakciók során szenvedtünk el. Közölte oldalán az Index. A visszaélések többsége egyébként már nem a bankkártyák eltulajdonításához kötődik, hanem számláinkhoz. A csalók pénzünk féltésére utaznak, ugyanis sokszor azzal a problémával hívják fel az ügyfeleket, hogy adathalász-kísérletet észleltek, ezért kérik az adatok egyeztetését. Pánikban az ügyfél kiadja a pin-kódját vagy az internetbankos belépéshez szükséges kódját. Fontos tudni, hogy a bankok semmi esetben sem kérnek ilyen információkat, nekik ugyanis a beazonosításhoz elegendőek a személyes adatok, mint például a név, a születési hely és idő.

Városunkon belül több ilyen eset is felütötte a fejét. A legnagyobb tudomásunkra jutott összeg, amit sikerült kicsalniuk egy helyi férfitől, több millió forint volt, de százezres nagyságrendű tételeket is leemeltek különféle bankfiókokból, így az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai jelenleg is nyomoznak ezekben az ügyekben.

Több bank is igyekszik segítséget nyújtani ügyfeleiknek. Hivatalos oldalukon számos, hasznos információt megosztottak annak érdekében, hogy senki ne essen áldozatul. Ennek ellenére megtörténhet a baj, így a hatóságok mindenkit figyelemre és körültekintésre intenek.