Negyedévente jelentkező online suliújságot és sulirádiót indítottak a Vasvár Úti Általános Iskolában
Oktatás
2022. dec. 19.

Negyedévente jelentkező online suliújságot és sulirádiót indítottak a Vasvár Úti Általános Iskolában

Iskolaújságot és sulirádiót indítottak a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai és lelkes tanárai.

A negyedévente megjelenő lapot online formában bárki megtekintheti, ám egy pályázatnak köszönhetően nyomtatásban is kiadják majd. A témák és megszólalók az iskola életében szerepet játszó események és személyek, akikkel a hetedikesekből és nyolcadikosokból álló szerkesztők készítenek interjúkat.



Teljesen önkéntes alapon szerveződött az idei tanév elején az a hetedikesekből és nyolcadikosokból álló csoport, akik szabadidejük egy részét arra áldozzák, hogy suliújságot készítenek a Vasvár Úti Általános Iskola közösségének. A tizenkét fős alkotói munkacsoport sikeresen megalkotta az iskolaújság első lapszámát, amelyet bárki megtekinthet az interneten.


„Intézményünknek már régóta dédelgetett álma volt, hogy egy saját önálló iskolaújságot működtessen. Most nagyon boldogok vagyunk, mert ebben a tanévben két agilis pedagógusunk, illetve egy nyertes Nemzeti Tehetség Programos pályázatnak köszönhetően sikerült beindítanunk az iskolaújságot, illetve ezzel párhuzamosan a sulirádiót is, ami szintén már régóta a parkolópályán volt.” - mondta Kozupné Tóth Bianka, a Vasvár Úti Általános Iskola Intézményvezető-helyettes
 
A sulirádió egyelőre csak a főépületben hallható, szintén negyedévente. Ezt szeretnék havi rendszerességűvé tenni, a hosszabb távú elképzelések szerint mindkét iskola épületében egyszerre hallgatható az iskola életével foglalkozó adás. Az iskolaújság első lapszáma december 6-ra készült el, azonban már most lázas munka folyik, hogy a második negyedéves kiadás időben megjelenjen. Összehangoltan dolgoznak együtt a szerkesztők, grafikusok és vágók.


„Vagy közösen választunk egy képet internetről, vagy megbeszéljük, hogy milyen témájú rajz legyen,ugye az adott témával kapcsolatban. Ha például van a farsang, akkor lehet álarc vagy jelmez is.” - nyilatkozott Sándor Liza, grafikus, szerkesztő

A témák, amiket feldolgoznak az iskola eseményeivel, történéseivel, dolgozóival kapcsolatosak. Az első számban meginterjúvolták az intézmény igazgatóját, egy sportban sikeres diáktársukat, valamint a karácsonyvárás kultúrkörét és szokásait dolgozták fel. A szórakozás sem maradt ki az újságból, hiszen keresztrejtvénnyel és színezővel is kedveskedtek a játékos kedvűeknek.

A téli szünetről leginkább, de volt benne téli szünet, Karácsony, Szilveszter.” - mondta Gáspár Viktória, cikkíró


A spontán szerveződés több pozitívumot is hoz nemcsak az újságírók, hanem az iskola életébe is. A gyerekek munkájukhoz felnőtt segítséget is kapnak, két tanár – Holló Gábor és Tóth-Varga Csaba – valamint Migalya-Németh Nikolett személyében egy nyelvi lektor is egyengeti törekvéseiket.

„A cél pedig az, hogy a komfort zónájukat egy picit kiterjesszük, az iskolát barátságosabbá tegyük, egy élhetőbb közösséggé varázsoljuk. Nyilván a másik feladatunk pedig az, hogy a kreativitást megőrizzük. Szent-Györgyi Albert mondta mindig, hogy a gyerekeknek a kreativitását meg kell őrizni, mert akkor fejlődik a társadalom igazán. Úgyhogy ez a végső cél, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és akkor egy kreatív közösségben dolgozzanak.” - nyilatkozott Tóth-Varga Csaba, a Vasvár Úti Általános Iskola, inkluzív mesterpedagógusa, szociológusa, szociálpolitikusa



Egy Nemzeti Tehetség Programos pályázatnak köszönhetően nemcsak online, hanem nyomtatott változatban is kézbe foghatják majd a vasváros tanulók a suliújságot. Ugyanezen forrás biztosít majd a szerkesztők, grafikusok és közreműködők részére értékes ajándékokat, élményeket.