„Már csak annyit láttam oldalról, hogy jön a láng!” – Gázrobbanás egy Velence telepi lakásban
Hírek
2022. nov. 17.

„Már csak annyit láttam oldalról, hogy jön a láng!” – Gázrobbanás egy Velence telepi lakásban

„Már csak annyit láttam oldalról, hogy jön a láng.” Így összegezte híradónknak a tegnap délután történteket az a Velence telepen élő férfi, aki családjával gázrobbanás áldozata lett.

Egy háztartási gázpalackot szeretett volna lecserélni, amikor a kiáramló gáz belobbant. A lakás egyik válaszfala is megrongálódott, így az ingatlan lakhatatlanná vált.

Tőkés Tamás tűzoltóparancsnok ismertette a tegnap délutáni gázrobbanás körülményeit. A Velence telepi négy lakásos társasházban bekövetkezett káreseményhez egy gépjárműfecskendővel érkeztek a lánglovagok.

„A robbanás előidézte tűz viszonylag kicsi volt, viszont az épület szerkezetében egész komoly károk keletkeztek. Egy közfal ledőlt, illetve a födém nagymértékben sérült. Nyilván ezt statikus fogja megállapítani, hogy az épület lakható maradt e. Az előzetes vizsgálatok alapján feltehetőleg egy gázpalack cseréje, illetve a gázpalackból kiszivárgó gáz és a helyiségben működő nyílt égésterű tüzelő fűtő berendezés találkozása okozhatta a robbanást.” - nyilatkozott Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

A lángokat, amelyek meggyújtották a berendezési tárgyakat, az ózdi hivatásos tűzoltók eloltották és átvizsgálták az épületet, az ingatlan lakhatatlanná vált.

Ma éppen hazafelé tartott az a család, akik a szóban forgó Velence telepi lakásban élnek. Már messziről is jól látszódtak az ott lakó férfi sérülései. Arcán kevésbé hagyott nyomot a tűz, jobb keze viszont teljesen használhatatlanná vált és a bal is be volt kötve. Zoltán azt mondja holnap kell visszamennie további kezelésre a kórházba. Tegnap munkából érkezett haza, amikor édesanyja jelezte, hogy nem lehet elzárni a gázt.

„Elkezdtem csavarni a gázt. Én azt hittem el van zárva, de sehogyan nem bírtam megnyitni sem. Mondta anyukám, hogy vigyem vissza az autómosóhoz, mert onnan vettem, majd megnézik ott. Lecseréltem, levettem, de már akkor elkezdett szivárogni a gáz a palackból. El akartam zárni, vissza akartam tenni és ahogyan égett a kandalló már csak annyit láttam oldalról, hogy jön a láng. Védekeztem és gyorsan szaladtam le ahogyan csak tudtam.” - nyilatkozott Váradi Zoltán

Zoltán édesanyja stábunkat is beinvitálta az életveszélyes ingatlanba. Az ajtó mögött rögtön ott volt a gázpalack, amely a problémát okozta. A lakásban szörnyű kép fogadott. A teret határoló falszerkezet nagy mértékben károsodott, majdnem kidőlt. A konyhában pedig törmelékek mindenhol. A gáztűhelyről teljesen leolvadtak a kapcsológombok és a konyhaszekrény is hasonló állapotban volt. Az asszony arról is beszélt, nagyon kevés pénzből kell gazdálkodniuk egy hónapban. Ez a szerencsétlen esemény pedig további terheket ró az egyébként is szerény anyagi körülmények között élő családjukra.

Ideiglenesen rokonoknál húzzák meg magukat, de tudják ez nem mehet a végtelenségig. A gondokat tetézi, hogy az ingatlan önkormányzati tulajdonban van, kezelője pedig az Ózdinvest Kft. A cég képviselője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az ilyen típusú lakásokban a gázpalack használata nem megengedett és mivel a biztosító díj nem fizetése miatt már korábban felmondta a megállapodást, így a helyreállítás minden költsége a lakót terheli. Az ügy vizsgálata jelenleg is folyamatban van.