Közös gondolkodás
Egyház
2021. aug. 27.

Közös gondolkodás

Közös gondolkodásra hívta az Egri Főegyházmegye érseke a települési polgármestereket. Dr. Ternyák Csaba az eszmecserén hangsúlyozta: a közös cél az emberek boldogulása.

Harmadik alkalommal hívta közös gondolkodásra dr. Ternyák Csaba érsek azon települések polgármestereit, amelyeken az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmény található. Köszöntőjében a főpásztor rámutatott: a katolikus egyház célja, hogy megismertesse a fiatalokkal Istent, és az emberek szolgálatára nevelje őket.

„Közös célunk az, hogy a ránk bízott emberek boldoguljanak. A boldogulás az egyháznak, az önkormányzatoknak, a kormánynak is fontos célkitűzése. Mi ezen túlmenően nemcsak a boldogulást, hanem a boldogságukat is keressük, és próbáljuk szolgálni. Olyan módon, hogy nemcsak a földi boldogságot, hanem az egyház sajátos célkitűzésének és hivatásának megfelelően, az örök boldogságukat is segítjük” - mondta dr. Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke.

A főpásztor kiemelte, hogy nagy szükség lenne olyan emberekre, akik az élet minden területén így köztisztviselőként, egészségügyi dolgozóként, vagy akár pedagógusként elkötelezett módon szolgálatnak tekintik tisztségeiket. Az érseki találkozón jelen volt Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere is.

„Örömmel fogadtam el dr. Ternyák Csaba egri érsek meghívását az Érseki Palotában rendezett polgármesteri találkozóra. Megválasztásom óta jó kapcsolatot ápolunk. Ezen az eseményen is alkalom nyílt arra, hogy személyesen beszélgessünk. Így napirendre tűztem az örök problémaként jelentkező egyházi temetők gondozásának ügyét. Azt ígérte, hogy közbenjárásával most már hamarosan meg fog oldódni itt Ózd városában is ez a probléma, és rendezettek lesznek a temetők” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A főegyházmegye területén működő 55 katolikus köznevelési intézmény mellett augusztus elsejétől az Eszterházy Károly Egyetem is egyházi fenntartású. A 2021/22-es tanévtől a Tibolddaróci Általános Iskola a hangonyi valamint a járdánházi óvoda került a főegyházmegye fenntartásába. Az Érseki Palota megtekintését követően a polgármesterek találkozója kötetlen beszélgetéssel, szeretet-vendégséggel zárult.

Kép forrása: az Egri Főegyházmegye honlapja - eger.egyhazmegye.hu