„Egyszer volt, hol nem volt...” – Városunk óvodáiban is megünnepelték a Magyar Népmese Napját
Oktatás
2022. szept. 30.

„Egyszer volt, hol nem volt...” – Városunk óvodáiban is megünnepelték a Magyar Népmese Napját

Ma ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Benedek Elek születésnapjáról a város több óvodájában is megemlékeztek. A programok között meseolvasás, motívumrajzolás és filmnézés is szerepelt.

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án. A megemlékezés célja, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a népi eredetű mesékre, mondákra – legyen az magyar vagy külföldi népmese, és hogy gyermekeinkkel minél inkább megismertessük ezt a műfajt. A kiskakas gyémánt félkrajcárja című örök klasszikust hallgathatták meg a gyerekek ma a Katona József Úti Óvodában ebből az alkalomból. Az apróságok nemcsak figyeltek, hanem be is kapcsolódtak a mesemondásba, hiszen jól ismerik már ezt a történetet. Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a kisgyermekek személyiségfejlődésére.

„Ilyen a játék, de a mese is. A mese segítségével nagyon nagy lehetőség van az óvodapedagógusok kezében, hiszen a gyermekek fantáziája végtelen, még nem alakult ki a reális tudatuk és a mese tudatra alapozva nagyon sok ismeretet tudunk nekik átadni, úgy hogy motiválni sem kell őket, mert nagyon nagy szeretettel hallgatják és fogadják a mesét. Nálunk itt ebben az óvodában kiemelt tevékenység és feladat az anyanyelvi nevelés, és mi a meséhez nagy szeretettel fordulunk és nyúlunk” - mondta Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.  

Az óvodában kialakítottak egy jó gyakorlatot „Élménykék Mesehét” fantázianévvel. Ennek keretében október 17. és 21. között a Vasvár Úti Általános Iskolával és az Ózdi Városi Könyvtárral karöltve szerveznek színes programokat a kultúrára alapozva. Például a gyerekek maguk találják ki a mesét, illetve ők alkotják meg a főszereplőjét is. Rajzversenyt is hirdettek ehhez kapcsolódóan, a művekből később kiállítás is nyílik.

Az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájában is a népmese került középpontba ma délelőtt. Az ilyen elfoglaltság, ugyanis nagy hatással van a kicsik érzelmi fejlődésére, segít nekik a mindennapi feszültségek oldásában, fejleszti képzelőerejüket, fantáziájukat.

„Egész héten erre a napra készülődtünk a gyerekekkel. A szülőket is igyekeztünk bevonni. Már a szülőértekezleten beszéltünk róla, hogy hozhatnak be a gyerekek mesés könyveket, beszéltünk a mese fontosságáról, hogy ez a gyerekek személyiségfejlődésében milyen nagy szerepet tölt be. Az érzelmi és értelmi nevelésükre milyen nagy hatással van. Minden nap mesélünk a gyerekeknek, a mai napot is így kezdtük. Élőszóban meséltünk a gyerekeknek csoportonként ünnepeltünk” - emelte ki Mocsárkóné Lestál Gabriella, az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

Ma többek között báboztak, motívumokat rajzoltak és közösen színeztek a gyerekek. A program zárásaként pedig projektoros kivetítőn forgószínpad-szerűen minden csoport különböző népmeséket nézett meg az egyik szobában.