Magas a koronavírus betegségben szenvedők száma
Egészség
2022. szept. 29.

Magas a koronavírus betegségben szenvedők száma

Sokan fordulnak koronavírusra utaló panaszokkal a háziorvosokhoz. A legjobban védekezni a maszkkal és az oltással lehet. Fontos a különböző vitaminok rendszeres fogyasztása is.

A hideg idő beköszöntével ismételten emelkedik a koronavírusos betegek száma. A légúti tünetekkel jelentkező páciensek között tesztelést követően egyre több a pozitív eredmény. A szakemberek azt javasolják, hogy akik ilyen panaszokat észlelnek magukon, maradjanak otthon és telefonon jelentkezzenek a háziorvosuknál, akikkel megbeszélhetik a további teendőket.
 
„A vírusfertőzéseknek tüneti terápiája van. Oki terápiája kevés. Azok a gyógyszerek, amiket a nagyon súlyos variánsokra adtunk, azoknak most kevesebb létjogosultságát látjuk, mert ez inkább a felső légutat támadja meg. Inkább náthaszerű torokfájás, orrdugulás és megfázásos tünetekkel jár. Kevésbé jellemző most a tüdőgyulladás. Nagyon fontos kiemelni ismételten, hogy ez egy vírusos betegség, tehát a gyulladáscsökkentőknek van értelme, ami a non steroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik” - mondta dr. Vámos Henrietta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kollegális szakmai vezető háziorvos.

Az idősebbeknek, akik más társbetegségben is szenvednek, azt javasolják, hogy a nagyobb tömegben viseljenek maszkot és figyeljenek oda a kézmosásra is. Emellett az oltás felvétele is nagyon fontos.

„Hármat kaptam még tavaly. Semmi bajom nem volt. 76 éves vagyok. Járunk, próbáljuk betartani a szabályokat. Remélem már elmúlik és eltűnik. De ezt még nem lehet tudni pontosan. Szedni kell a vitaminokat közben” - nyilatkozta Kiss Géza.

„Nekem van egy olyan véleményem, hogy én úgy gondolom, hogy a szervezet ez ellen is, mint bármi más ellen védekezhet. Nem kaptam oltást és nem is szándékozom igénybe venni” - hangsúlyozta Fehér László.

Fontos a zöldség és gyümölcs rendszeres fogyasztása, valamint a különböző vitaminok bevitele. Jelenleg a pozitív koronavírus tesztet követően hét napra önkéntes karanténba kell vonulnia a pácienseknek. A tünetek elmúltát követő három napban lehet újra közösségbe menni.