Viharos statisztika
Város
2021. aug. 25.

Viharos statisztika

Százötven esethez vonultak a helyi tűzoltók tizennégy nap alatt. A múlt heti időjárás számos helyen végzett pusztítást, nemcsak városunkban, hanem a térségben is okozott károkat.

Múlt héten többször is beszámoltunk róla mekkora pusztítást végzett a kétnapos vihar. Először vasárnap este okozott mérhetetlen károkat, amely hétfőn megismétlődött. Számos fát tépázott meg a szél, a tó környékén is hatalmas gallyak szakadtak le. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységeinek például Hangonyon a Szabadság úton is be kellett avatkozniuk. Másnap Sajópüspökiben és Bánrévén is volt mit tenni. Utóbbi településen például a tető rongálódott meg, de volt olyan is, hogy egy iskolabuszra omlott a garázs. A szeles időjárás több esetben vezetékszakadásokat és a villamos hálózat egyéb sérüléseit okozta. Urajon két villanyoszlop is kitört, ez pedig áramkimaradást eredményezett. Az energiaszolgáltató munkatársai igyekeztek mielőbb felszámolni a problémákat.

„Az ÉMÁSZ munkatársai megerősített létszámmal azonnal nekiláttak a hibák elhárításának, hogy az áramszolgáltatást minél előbb helyreállítsák az érintett ügyfeleknél. A hibák javításához szerződött alvállalkozót is igénybe vett az energiaszolgáltató, akik autódaruval, árokásó gépekkel, emelőkosaras gépjárművel vettek részt a helyreállításban sokszor nagyon nehezen megközelíthető terepen. A kiemelt létszámú, megfeszített munkának köszönhetően valamennyi érintett ügyfélnél sikerült az áramszolgáltatást a lehető leghamarabb visszaállítani” - áll az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Zrt. tájékoztatójában.

A helyreállítások napokig tartottak. Néhány helyszínen a kazincbarcikai, szendrői, miskolci, vagy éppen a mezőkövesdi tűzoltókra is szükség volt. Az események az ózdi lánglovagokra is nagy feladatokat róttak, az elmúlt két hét statisztikája kiugróan magas számokat mutat.

„Nagyjából százötven káresetet hozott nekünk ez az elmúlt bő két hét. Ez a szám akkor érdekes, ha az éves statisztikát, illetve az előző éves statisztikákat látjuk. A teljes éves statisztikánkban a műszaki mentések száma az nagyjából olyan kétszázötven káresetet hozott az évben. Ebben benne vannak a balesetek fakidőlések, vízeltávolítások. Ebben a vonatkozásban kell azt látni, hogy most kettő hét alatt közel százötven káresethez vonultunk” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az estek túlnyomó többségét sikerült felszámolniuk, azonban még ma is volt olyan helyszín Ózdon, ahol szükség volt rájuk. Például a Vasvár út 35. számnál egy lehasadt faágat távolítottak el létrás autó segítségével. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területét tekintve az évben a mai napig számolva már hétszázötven káreset történt, ebből hatszázötvenöt ami az ózdi egységeket mozgósította. Az elmúlt évek átlagát tekintve ez a szám már most több a megszokottól.