Közösségépítő főzés
Egyház
2021. aug. 24.

Közösségépítő főzés

Idén immár harmadik alkalommal szervezte meg a már hagyományosnak számító bográcsfőző versenyt a Magyar Pünkösdi Egyház Ózdi Gyülekezete.

A Magyar Pünkösdi Egyház Ózdi Gyülekezetének életében fontos momentum az augusztus 20-i állami ünnep mellett az éves, hagyománynak számító bográcsfőző verseny. Ennek az alkalomnak az ötlete Tóth Béla fejéből pattant ki, aki idén az „Erős Pista” csapatban indult. Ez a gondolat olyan sikeresnek bizonyult, hogy már harmadik éve szervezik meg az eseményt. Most négy alakulat indult el a baráti megmérettetésen, amelynek lényege az volt, hogy valamilyen bográcsgulyást kellett főzni, amit végül egy zsűri értékel.

„A zsűrizés az úgy lesz, hogy minden csapat kap egy tányért, az induló száma rá lesz írva az aljára, a zsűri nem tudja, hogy kinek az ételét fogja megkóstolni, és ez alapján igazságosan fogják eldönteni” - mondta Tóth Béla, ötletgazda, szervező.

Ezek az alkalmak fontosak a közösség életében, ugyanis itt közelebb tudnak kerülni egymáshoz, jobban meg tudják ismerni a résztvevőket. A kötetlen program alatt egész nap együtt vannak, közösen főznek és beszélgetnek. A tapasztalatok alapján minden évben 70-80 ember érkezik vegyesen. Ezt a létszámot a gyülekezet tagjai és vendégek teszik ki.

„Tavaly például öt csapat volt, most egyel kevesebb, például idén én is beszálltam a főzők közé, mert tavaly a házigazda szerepét vittem, most pedig a kettőt egyszerre. Megkértek a gyülekezet fiataljai, hogy vállaljam be náluk a csapatban való főzést, úgyhogy most én is benne vagyok, de vannak itt olyanok, akik most először főznek, de vannak olyanok is, akik már végigfőzték mind a három ilyen napot” - nyilatkozta Baráti Róbert, a Magyar Pünkösdi Egyház Ózdi Gyülekezetének lelkipásztora.

Minden versenyző más-más recepttel készült. Ketten sima gulyást főztek, de volt babos és zöldséges is. Nyeste Zoltánné Éva most vett részt először a megmérettetésen. Csapatával felkészülten érkeztek, ugyanis előző nap mindent átnéztek. Ők a „Júdea népe” csapatnevet viselik és egyszerű ételt készítenek.

„Úgy készült, hogy tegnap előkészítettük a zöldséget, a hús körül is minden elő volt készítve, most pedig kihoztuk. A titka az, hogy lassú főzés legyen, és akkor jól megfűszerezve természetes dolgokkal” - fogalmazott Nyeste Zoltánné Éva.

Amikor mindenki végzett, közösen elfogyasztották az elkészült ételeket. Az esemény jó hangulatban telt, a gyülekezet tagjai pedig a tervek szerint  jövőre ilyenkor ismét fakanalat ragadnak majd.