Pénteki határidő – az adó egy százalékának felajánlásáról is nyilatkozhatunk.
Hírek
2022. máj. 19.

Pénteki határidő – az adó egy százalékának felajánlásáról is nyilatkozhatunk.

Már csak egy napunk maradt május 20-áig, péntek éjfélkor ugyanis lejár az adóbevallás határideje.

Az előző évben megszerzett jövedelmünkkel kapcsolatos bevallási kötelezettségünknek kell eleget tennünk, illetve az összevont adóalap után befizetett adó 1+1 százalékának felajánlásáról is nyilatkozhatunk.

Az idei év már a hatodik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal automatikusan elkészíti az adóbevallás tervezeteket. A dokumentumot azonban érdemes alaposan áttekinteni és ha szükséges kiegészíteni, vagy javítani. Ekkor van lehetőségünk arra is, hogy felajánljuk adónk egy százalékát. Ennek során akár egy általunk választott vallási közösséget is támogathatunk. Tóth Melinda Anna evangélikus lelkész elmondta, hogy inkább a világiak ajánlják fel az egyháznak adójuk egy részét, mivel a hívek elég kevesen vannak. Minden ilyen segítségnek nagyon örülnek, hiszen sok kicsi sokra megy.

„Ez egy nagy büdzsébe megy be, és abból kapunk aztán egy leosztást, mert nyilván számon tartja az egyházunk is és statisztikát állít fel, hogy melyik megye milyen százalékban tudta az 1%-ot felajánlani a Magyarországi Evangélikus Egyháznak. Azt mondja Jézus, hogy kérjetek és kaptok, akkor van olyan lehetőségünk, hogy kérünk és kapunk támogatást az Országos Egyháztól arra, hogy bármit is felújítsunk.” - mondta Tóth Melinda Anna evangélikus lelkész

Az Ózdi Kerékpáros Egyesület működését legnagyobb részt Ózd Város Önkormányzatának támogatása fedezi, de sokat jelent számukra a felajánlás.

 „Az adó 1%-a nagyon fontos nekünk, hiszen kis egyesület lévén, sok kicsi sokra megy alapon, ez nagyon sokat jelent. Egy évre megközelítőleg 130 -150 ezer forint összeget tudunk ebből összegyűjteni, amit az egyesület működésére fordítunk, továbbá a tagok versenyeztetésére és a különböző túrák szervezésére.” - nyilatkozott Flörich Tamás, az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke

 Sajnos még mindig nagyon sokan vannak, akik nem élnek a támogatásnak ezzel a formájával, holott ez az adózóknak semmibe sem kerül. A civil szervezeteknek, vagy az egyházaknak azonban nagy segítséget jelenthet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető az a lista, amelyben összegzik azokat, akik jogosultak a felajánlásra.