A múlt egy darabja – Egy tizenhét tonnás Ganz motorral gazdagodott a városi múzeum gyűjteménye
Város
2024. júl. 11.

A múlt egy darabja – Egy tizenhét tonnás Ganz motorral gazdagodott a városi múzeum gyűjteménye

Új kiállítási tárggyal gazdagodott az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. A tizenhét tonnás Ganz motort az Ózdi Távhő Kft. vezetősége ajánlotta fel a múzeum részére.

Ózdon 1966-67-ben az Ózdi Kohászati Üzemek hulladék hőjének felhasználásával indult a távhőszolgáltatás, mely a panellakások építésével folyamatosan bővült és fejlődött. 1994-ben a teljes rendszer az Ózdi Távhő Kft. kezébe került, két évvel később egy új fűtőerőmű egységet telepítettek, ami biztosította a város hőigényét. A telephelyen két Ganz típusú gázmotor működött.

„Az itt látható, hátunk mögött lévő motor 1996 óta termelte az áramot. 2011-ben ki kellett selejteznünk, mert az áram átvételi ára úgy változott, hogy gazdaságtalanná vált az üzemeltetése. Ekkor jött az ötlet, hogy ne ócskavasként értékesítsük, hanem ajánljuk fel a városi múzeumnak, mint kiállítási tárgyat” - mondta Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A tizenhét tonnás szerkezetet egy daru segítségével emelték ki a fűtőerőmű helyiségéből. Jelenleg az udvaron szállításra vár. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Komplex turizmusfejlesztés Ózdon projekt keretén belül több kisebb gépszobor is helyet kapott a Gyár úton. Az örökségvédelem jegyében ez a tárgy is a géppark része lesz.

„Most a pályázatnak köszönhetően ide a múzeum köré, illetve egy tematikus sétányra fognak kerülni ezek a gépszobrok és pontosan az első lesz majd, amelyet az Ózdi Távhőtől ajándékba megkaptunk. A tematikája úgy lesz felépítve ezeknek a gépszobroknak, hogy az energiaellátástól kezdve, az üzembentartás, karbantartás és a termelés mementói fognak itt tematikusan, meghatározott útvonal mentén elhelyezésre kerülni” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

Az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője azt is elmondta, hogy nagyon örül a felajánlásnak, hiszen így egy újabb tárggyal gazdagodhatott a gyűjtemény. A talapzat elkészült, a látogatók rövid időn belül megtekinthetik a kiállítást.