Virágvasárnap alkalmából barkaszentelést tartottak Kissikátorban, a falu kórusa előadta a Passiót
Egyház
2022. ápr. 10.

Virágvasárnap alkalmából barkaszentelést tartottak Kissikátorban, a falu kórusa előadta a Passiót

Virágvasárnap alkalmából tartottak barkaszentelést Kissikátorban. A Kissikátori Harmonika és Népdalkör adta elő a Virágvasárnapi Passiót.

Virágvasárnapon tartottak szentmisét a kissikátori körtemplomban, ahol a hagyományok szerint barkát is szenteltek. Az esemény különlegessége volt, hogy a falu kórusa adta elő a Passiót, vagyis Jézus kereszthalálának történetét. A szertartást Szőke Gábor celebrálta. A plébános az igehirdetés során arról beszélt a híveknek, hogy az Úr nem kér engedélyt, hogy az életünkbe lépjen.

„Soha nem várja azt, hogy az ember menjen. Mindig ő jön, ő teszi meg az első lépést. Ő az, aki kilép önmaga világából, és Jézus Krisztus álruhában odajön az emberek közé, hogy teljes egészében megélje azt, amit mi megéltünk. Ő volt az, aki felénk jött. Minden érdek és minden számtás nélkül jön kilépve önmaga világából” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A Kissikátori Harmonika és Népdalkör már tavaly szerette volna előadni a Passiót, azonban a vírushelyzet miatt ez elmaradt. Most alkalmuk nyílt megvalósítani a hangonyi énekesekkel együtt. Az előadásra Kocsik Lászlóval az együttes művészeti vezetőjének irányításával készültek. A tagok heti rendszerseggéggel próbáltak.

Jézus szerepében Urbán Lászlót, narrátorként Kocsik Lászlót, a többi szóló szerepben pedig Dúl Lajost hallhatták a résztvevők. A népdalkör a nyári időszakban több környező településre is ellátogat, ahol többnyire barkó népdalokat énekelnek majd különböző dalos ünnepeken.