Tízmilliós károkat okozott a felelőtlen gyújtogatás
Hírek
2022. márc. 28.

Tízmilliós károkat okozott a felelőtlen gyújtogatás

Melléképületek, bontásra váró autók, hétvégi házak égtek le a szárazfűtüzek miatt hétvégén városunkban. A helyi tűzoltóegységek csak vasárnap több mint húsz helyre vonultak.

Tombolnak a szabadtéri tüzek térségünkben, pedig március 10-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben, a bajt tetézi, hogy március 21-én tartósan vízhiányos időszak kezdődött. Mostanáig 5600 esetben kellett nekiveselkedni a hatalmas lángoknak, amiben a legbosszantóbb, hogy a tüzek legnagyobb része emberi mulasztás következménye. Magyarországon eddig tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le. A katasztrófavédelem közösségi oldalán közzétett tájékoztatóból kiderül az is, hogy nyolc ember sérült meg, egyvalaki pedig olyan tűz miatt vesztette az életét, amely kerti gazégetésnek indult. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén 591 káreset történt eddig, ami igen magas szám, több mint tizede az országos adatoknak. A most hétvégi összesítés is szomorú képet mutat helyi viszonylatban.

„Ez a számokat tekintve úgy néz ki, hogy a szombat, vasárnap 35 helyre vonultak kollégáim, csak vasárnap önmagában 22 káresetet számoltak fel. Ezek a káresetek csak azok, amelyek a mi területünkön voltak és konkrétan az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei vonultak” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Sok esetben a környező megyék, illetve tűzoltó-parancsnokságok egységei is rendszeresen az ózdiak segítségére sietnek. Hiszen a káresetek száma már meghaladja kapacitásaikat. Egy egy ilyen esemény több órára, vagy akár egész napra is lekötheti az állományt. Egyre többször előfordul, hogy épített környezetben is kár keletkezik, ezt az elmúlt pár nap történései is igazolják.

„Somsály területén pénteken volt olyan szárazfűtűz, amely gépjárművekre terjedt át, melléképületet veszélyeztetett, garázsok tetőszerkezete égett, illetve egy autószerelő műhely, ahonnan kollégáim gázpalackot, oxigén, illetve szén-monoxid palackot is hoztak ki sugárfedezet mellett. Hétvégén a Nagyvölgyi úton volt olyan eset, ahol faszerkezetű hétvégi ház égett le” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Szombaton Urajon egy komplett melléképület vált a tűz martalékává. Több mint tízmillió forintos a kár. A tulajdonos elmondta, hogy mindössze két hónapja fejezték be a felújítást a tető felrakásával. Háromnegyed órára hagyták el házukat és ennyi idő alatt megtörtént a baj. Aggtelekről érkeztek egységek ide is, mert az ózdiaknak eközben más helyszíneken kellett beavatkozniuk. Néhány dolgot sikerült csupán kimenekíteniük. Kerti kisgépek, ácsmunkákhoz szükséges berendezések és az egész épület veszett a tűzbe az emberi felelőtlenség miatt.