Ózdon is megrohamozták a töltőállomásokat
Hírek
2022. márc. 10.

Ózdon is megrohamozták a töltőállomásokat

Ózdon is megrohamozták a benzinkutakat. Sokan előrébb hozták az esedékes tankolásukat, vannak azonban olyanok, akik a hajtóanyagok felhalmozásába kezdtek.

Tegnap délután óta hosszú sorokban várakoznak az autók a benzinkutak előtt. A pánikhangulat Ózdot is elérte. Az emberek a világpolitikai folyamatok és az egyes híradások miatt megrohamozták a töltőállomásokat attól tartva, hogy a következő napokban elfogy a benzin, illetve a gázolaj. Sokan előrébb hozták az esedékes tankolásukat, vannak azonban olyanok, akik a hajtóanyagok felhalmozásába kezdtek, ezzel további kellemetlen perceket okozva a többieknek, egyes helyeken üzemanyaghiány is bekövetkezett.

„Elég szomorú. Különösen, ahogy hallom, hogy mindenki viszi kannával. Ezt nem lenne szabad megengedni. Akkor amikor az embernek csak annyi kellene, hogy tudjon közlekedni, akkor miért viszik?!” - mondta Kalmárné Havelant Ilona.

Kevesen tudják, hogy ezek a keverékek szavatossági idővel rendelkeznek, így igazából nem érdemes elraktározni. Egyes állomásokon éppen ezért már korlátozzák az egyszerre megvásárolható mennyiséget. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy lesz elég hajtóanyag a kutakon, de logisztikai problémák adódhatnak. Beszámolt arról is, hogy a cég nagyjából ugyanannyit termel, mint korábban. A kieső importot külső forrásból képesek pótolni.

„Szerintem ennek nagyon nagy értelme nincsen, mert folyamatosan töltik a kutakat. Lehet, hogy el fog fogyni az olcsóbb és ezért tankolnak, de pár hét és teljesen mindegy lesz mennyibe kerül. Mindenki most tartalékol, de én nem azért jöttem, hogy teletankoljam az autót, és két vagy három hétig ez elég, lehet holnap megint kell” - nyilatkozta Lázár György.

Az olaj világpiaci ára extrém módon megemelkedett az elmúlt időszakban. Ennek egyik oka az ukrán-orosz háború, a másik pedig az Amerikai Egyesült Államok erre adott válaszintézkedései. További problémát jelent, hogy a világ nagy olajkitermelőinek nincs érdemi tartaléka, hogy az előállítás növelésével stabilizálják az olajárat. A magyar kormány még 2021. november 15-én vezette be az üzemanyagár stopot. Akkor 480 forintban maximalizálta a literenkénti díjat. A határozatot később május 15-éig meghosszabbították. Pénteken újabb drágulás várható. Ezek szerint a benzin ára bruttó 46, a gázolajé 77 forinttal emelkedik. Így a korlátozások nélkül előbbiért literenként 640, utóbbiért 717 forintot kellene fizetni. Az árrögzítés azonban komoly gazdasági kockázatot rejt magában. Hosszú távon fenntarthatatlan, mert nagyon súlyosan befolyásolja a piaci viszonyokat és komoly, sokszor visszafordíthatatlan károkat okoz a kis- és nagykereskedőknek.