Nyitó istentisztelet
Egyház
2022. febr. 15.

Nyitó istentisztelet

Istentisztelettel kezdődött a Házasság Hete Ózdon. Tóth Melinda, evangélikus lelkész a házasság fontosságáról és a nekünk rendelt társról beszélt a megjelenteknek.

A Házasság Hete elnevezésű kezdeményezés körülbelül két évtizede indult el Angliából, hazánkban pedig 2008-ban jelent meg. Ez évről évre a család és a házasság fontosságára hívja fel a figyelmet. Ózd is minden esztendőben egész hetet felölelő programsorozattal kapcsolódik be. Tavaly ugyan az online térbe költözött az esemény, de idén végre ismét együtt, összegyűlve tölthetik az emberek. A nyitó alkalmat az Ózdi Evangélikus Egyházközségben tartották. Tóth Melinda, lelkész hirdette az igét, Márk evangéliumából olvasott fel a megjelenteknek. Az első emberpár példáján keresztül beszélt arról, hogy milyen segítő társat adott mellénk az Úr.

„Nem is olvasunk ilyen szót a Szentírásban, hogy házastárs. „Adok segítő társat, hozzád illőt.” Olyan segítő társat adok neked, aki valóban a társad lesz, tehát kitart melletted, hűséges lesz hozzád és hozzád illő lesz. Milyen csodálatos, hogy Isten tudja, hogy én miben vagyok profi, és nem még egy ugyanolyat ad mellém, hanem kiegészítjük egymást” - mondta Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A lelkésznő egymás elfogadásáról beszélt. Arról, hogy nem a rossz dolgokat, hanem a jókat kell keresni egymásban és segíteni a társunkat, mert ez egy jó házasság alapja. Az egyházközségben több pár is van, akik közösen élték le életüket. Tóth Melinda az istentisztelet végén megáldotta őket. Mindenkinek egy-egy saját igét választott és elmondta, hogy mekkora ajándékot jelent egy társ.

„Természetes dolog, hogy a házasságban reménységgel indulunk el. Ti hitben is és reménységben is indultatok el, és Isten megáldott benneteket egymással is, hogy megélhettétek és megélhetitek, hogy társatok van. Ez végtelen kegyelem. Akinek elmondhatjátok az örömöt, akinek odavihetitek a kávét, akinek feladhatjátok a kabátját. Kimondani nem lehet, milyen nagy ajándék” - fogalmazott Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A Házasság Hetének programjai holnap folytatódnak az Ózdi Görögkatolikus Parókián, ahol egy Keresztény Filmklubbon vehetnek részt az érdeklődők. Pénteken az Olvasó Mizerák István termében Bartáné Demcsik Katalin, pszichológus tart előadást. Szombaton az Ózd Bolyok Római Katolikus Plébánia közösségi házában Szőke Gábor, plébános rendez Teapartyt. Az eseménysorozat vasárnap zárul. Ekkor Bodnár Dániel, parókus megáldja a házaspárokat, valamint Csikainé Mihalik Éva, református lelkész tartja meg a záró istentiszteletet.