Szilveszteri szórakozás
Szabadidő
2021. dec. 28.

Szilveszteri szórakozás

Mától már több helyen is elérhetőek városunkban a szilveszteri pirotechnikai eszközök, a vásárlók pedig színes kínálatból válogathatnak.

Csak néhány nap van hátra az évből, így már ma is sokan felkeresték a szilveszteri pirotechnikai termékeket árusító standokat. Ezek ugyanis évről-évre nagy népszerűségnek örvendenek. A beszerzésükre, illetve a használatukra vonatkozó szabályokkal azonban nem csak a kereskedőknek, hanem a vásárlóknak is érdemes tisztában lenni. Ezekkel kapcsolatban már a Sárli-telep közelében lévő elárusító helyen is számos figyelmeztetés olvasható.

„Nagy szívfájdalmamra megszüntették a vetőcsöves bombát, úgy nyolc éve. Azt nagyon vitték, nagyon keresték, nagyon szerették. Most tudunk hasonlót ajánlani. Egyébként rakéták, telepek, kicsi gyerekjátékok is vannak. Ezeket nagyon szereti mindenki” - fogalmazott Urbán József, pirotechnikus.

A pirotechnikai eszközöket összesen négy kategóriába sorolják. Ahogyan a számok növekednek, úgy szigorodnak a használati feltételek. Az egyes és a kettes csoportba olyan termékek tartoznak, amelyek magánterületen egész évben felhasználhatók. Ilyen többek között a tortagyertya, a lepke, a római gyertya, a röppentyű, vagy a tűzforgó. Sokan egyébként elsősorban a gyerekre gondolva igyekeznek beszerezni ezeket a termékeket.

„Én szoktam elindítani, nem a kisfiú, mert azért nekik még nem szabad. A mamája így is mondja, hogy ne nagyon menjen a közelébe” - nyilatkozta Jámbor László József.

Fontos kiemelni, hogy a petárdák vásárlása, birtoklása és felhasználása továbbra is tilos. Ezzel kapcsolatban a rendőrség honlapján arról tájékoztat, hogy a szabálysértőkre akár 150 ezer forintos bírság is kiszabható.

„Ezek nem olyan nagy kaliberűek, hogy különösebb gondot okoznának. Úgyhogy nem volt még probléma velük egyszer sem. Remélem, most sem lesz” - mondta Németh Tibor.

A tűzijáték engedélyezett, persze ezekkel is, mint minden ehhez hasonló eszközzel, érdemes elővigyázatosnak lenni. A szilveszteri pirotechnikai eszközöket december 31-én, 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet felhasználni. A harmadik osztályba sorolt termékeket, mint például a magas hatóanyag-tartalmú rakétákat, telepeket, illetve a lejárt szavatosságú, vagy hibás termékeket, 2022. január 5-e éjfélig kell visszavinni a forgalmazónak, aki azt köteles térítésmentesen visszavenni. Az ünnepi szórakozás alatt házi kedvenceinkre is ügyeljünk, akik jóval érzékenyebbek a fény- és hanghatásokra, aminek következtében meg is szökhetnek. Így őket időben zárjuk be egy olyan helyiségbe, ahol biztonságban lehetnek.