Kisebb közlekedési balesetek, szárazfűtüzek, leomlott házfal – mozgalmasan teltek az ünnepek Ózdon
Hírek
2024. jan. 2.

Kisebb közlekedési balesetek, szárazfűtüzek, leomlott házfal – mozgalmasan teltek az ünnepek Ózdon

Számos helyre riasztották a szolgálatot teljesítő egyenruhásokat az ünnepi időszakban. A rendőrség inkább kisebb közlekedési baleseteknél járt el, a lánglovagok pedig szárazfűtüzeket oltottak.

Karácsony három napja alatt 461-szer volt szükség a lánglovagokra. 104 esetben oltottak tüzet, 357 műszaki mentést végeztek. Tizenhárom otthon vált lakhatatlanná, ketten nem élték túl a tűzesetet. Erről számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozó állománya is mozgalmas időszakon van túl, de a vonulások nem hozhatók összefüggésbe az ilyenkor szokványos karácsonyi tűzesetekkel vagy petárdázással.

„Számos káresethez vonultak. Ennek a túlnyomó többsége műszaki mentés volt. Közúti baleset, szén-monoxid mérgezés, illetve szén-monoxid szivárgás, lakásba való behatolás, eltűnt személyek utáni kutatás. Ami megdöbbentő, hogy a tűzesetek közt a karácsonyi ünnepkörben is szárazfűtűzhöz vonultak egységeink, ami azért lássuk be, hogy nem időszerű” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Arlóban és Putnokon is leégett pár tized hektár terület. December 26-án, hajnali két órakor az Akácos útról egy férfi tett bejelentést, miszerint az édesapja eltűnt, már mindenhol kereste. Az eset érdekessége, hogy az egyenruhások végül az otthonában akadtak rá a családfőre. Egy nappal korábban pedig az egyik a Csépányi úton található ingatlanhoz hívták őket, ahol teljesen összeomlott a ház fala és ez okozott riadalmat. Itt nem sérült meg senki. Az ünnepek kiemelt időszaknak számítanak riasztások szempontjából. Tágabb és szűkebb környezetünkben is akadt dolga az éppen szolgálatot teljesítő egyenruhásoknak, főleg megelőzés szempontjából.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság vonatkozásában az ünnepi időszak tekintetében a megyei, illetve a helyi feladattervnek megfelelően fokozott ellenőrzéseket hajtottunk végre. Ez annyit jelent, hogy megerősített szolgálatot láttunk el a közterületeken. Azt tudni kell, hogy ezekben az időszakokban a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodnak. Igyekeztünk megelőzni ezeket a bűncselekményeket, illetve szabálysértéseket az illetékességi területünkön” - emelte ki Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Ebben az időszakban megnövekszik a közúti forgalom, hiszen sokan látogatnak haza családtagjaikhoz. Főként kisebb közlekedési balesetek történtek a városban, jellemzően a nagyobb bevásárlóközpontok környékén.

„Az utóbbi időszakban már nem annyira jellemző az ittas vezetés, ebben az időintervallumban, de alapvetően egy-két ilyen jellegű jogsértést ilyenkor is feltudnunk tárni. A szilveszteri időszakra koncentráltunk rendőri jelenlétet, fokozott ittassági ellenőrzést hajtottunk végre 31-én és elsején. Összességében 24 baleset közül szerencsére elenyésző mértékben, illetve esetekben következett be személyi sérülés. Két esetben összesen. Az összes többi baleset az enyhébb, tulajdonképpen csak anyagi kár eredménnyel járó baleset volt” - nyilatkozta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Elsőbbségadási, a kanyarodási, valamint az irányváltoztatásokkal kapcsolatos szabályok megsértése volt a probléma. Az Ózdi Mentőállomás dolgozóinak az elmúlt időszakban csupán hétköznapi helyzetekben kellett helyt állniuk, nem tapasztaltak jelentős emelkedést az esetszámok kapcsán.