Fontos az oltakozás
Egészség
2021. dec. 8.

Fontos az oltakozás

Folytatódik a koronavírus elleni vakcinák beadása. Ma délelőtt Pfizerrel, Modernával és Sinopharmmal oltottak az Újváros téri rendelőben.

Az Újváros téri felnőtt háziorvosi rendelőben oltották délelőtt az oda érkezőket Pfizerrel, Modernával és Sinopharmmal. Évszázadokkal ezelőtt is léteztek járványok. Akkor azonban még csak a távolságtartással és az elzárkózással tudtak védekezni az emberek. Most már lehetőség van több szerrel is immunizálni magunkat, mint például az oltásokkal.

„A harmadik oltás az azért nagyon fontos, mert aki már több mint fél éve kapta a vakcinát, vagy több hónapja estek át a betegségen, nekik már lecsökkent a természetes védekezőképességük a vírussal szemben. Ezért nagyon fontos, hogy mindenféleképpen a szervezetük kapjon egy ismétlő oltást. Nem új ez a technológia, hiszen a gyerekeket például a torokgyík ellen hatszor oltjuk be. Ez természetes, hogy ismétlő oltásra van szükség az orvostudományban” - mondta dr. Vámos Henrietta, háziorvos.

Aki például két Modernát kapott, ugyanebből a harmadik dózisból már csak fél adagot kell felvenniük. Azt, hogy ki milyen ismétlő vakcinát kap, azt a háziorvos döntheti el. A beadása után húsz-harminc percig a rendelőben kell várakozniuk, hogy nem jelentkezik-e náluk rosszullét. A legtöbben a harmadik dózis felvétele miatt érkeztek ma délelőtt a rendelőbe.

„Az első kettőt megkaptuk, és most jöttem, hogy beadják a harmadikat is. Itt a negyedik hullám, és nem akarunk betegek lenni. Eddig elkerült minket ez a vírus, reméljük ez így is marad” - nyilatkozta Nyerges József.

Légúti panaszokkal csak telefonon értesítsék háziorvosukat, ne menjenek be a rendelőbe. A doktor küldheti tesztre pácienseit. Ennek pozitivitása esetén antibiotikum bevétele nem indokolt, hanem antivirális szert kellene alkalmazni, ami a Favipiravir. Emellett C- és D-vitaminok szedését ajánlják. Tíz napig tart a karantén, negatív teszt elkészítése nem szükséges az úgynevezett szabaduláshoz. Erről az ÁNTSZ hoz hivatalos határozatot, melyről elektronikus úton értesül a beteg, a háziorvos és a rendőrség is.