Kormányzati döntés
Hírek
2021. nov. 12.

Kormányzati döntés

480 forintban maximalizálják három hónapra a benzin és a gázolaj árát. Az autósok jól fogadták a hírt, ám szerintük a fizetésekhez képest még így is magasak az árak.

Bombaként robbant a hír a Kormányinfón, miszerint hazánk kormánya komoly intézkedést tesz az Európában uralkodó energiaár emelkedés ellen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy a földgáz ára átlagosan 400%-kal nőtt, amely a villamosáram árát is felfelé tolta. Ez egyetlen év alatt 100%-kal nőtt meg. Emellett a benzinárakkal is foglalkoztak a döntéshozók. Bár ugrásszerűen nőtt az üzemanyagok ára, még így is az olcsóbb országok között vagyunk az unióban. Magyarország hasonlóan Horvátországhoz az állami szinten 480 forintban maximalizálja a benzin és a gázolaj árát. Így november 15-től három hónapon keresztül ettől nem lehet majd drágább a literenkénti tankolás. A témával kapcsolatban megkérdeztük a városunkban autózókat is.

„Jól teszik, be kell fagyasztani, mint Horvátországban. A minimálbér itt nagyon kevés ahhoz képest” - mondta Mikó László.

„Ez egy elég komplikált kérdés. Nem tudom mi lesz ebből igazából. Meglátjuk majd a végét. Lehet, hogy jó döntés az árak befagyasztása. Igazából ez a végén fog kiderülni. Én nagyon gyanítom, hogy ez egy választási fogás. Azt látom benne igazából. A jövő dönti majd el, hogy mi történik” - nyilatkozta Ivacs László.

A kötelező árcsökkenés egyébként jelentősen érezhető lesz a kutakon. Városunkban például mintegy húsz-huszonöt forintos mérséklődést hoz a döntés, ám vannak az országnak olyan részei, ahol akár 75-80 forinttal is kevesebbe kerül majd a literenkénti ár.

„Ha 200 forint lenne a benzin, na az lenne a valami. Nem 4-500 forint. A fizetések hol vannak? Felháborítóak az árak. Ugyanúgy kellene a fizetést is emelni, ahogy az árak emelkednek. A nagyoknak könnyű, aki 1-2 milliót keres havonta, de aki 200 ezerért verejtékkel dolgoznak, abból nem él meg egy családos ember. Nincsenek arányban az árak a bérekkel” - hangsúlyozta Lakatos József.

„A döntés jó volt, de az, hogy ezt a kutasokkal fizettetik meg, az nem reális. Ezt a kormánynak kellene, van épp elég bevétele, amiből ezt tudná fedezni” - tette hozzá Czégány Antal.

A döntés értelmében a következő három hónapban egyébként a megjelölt 480 forintos ártól olcsóbban lehetnek az üzemanyagok, de drágábbak nem. A kormány szerint egyébként ez a gazdaság számára is segítséget jelent, valamint részben az infláció mérsékléséhez is hozzá tud járulni.