Látni és látszani
Hírek
2021. okt. 28.

Látni és látszani

Elkezdődött a látni és látszani kampány. A hatóság felhívja a közúti forgalomban közlekedők figyelmét arra, hogy ellenőrizzék a fényjelző berendezést járművükön.

Ma délelőtt láthatósági mellényt osztottak az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai a városban. A kerékpárosok sokkal figyelemfelhívóbbak a forgalomban, ha ezt a ruhadarabot viselik magukon. A közlekedésben az is fontos, hogy jól kilássunk a járművünkből, így érdemes időt fordítani a szélvédők tisztítására, nemcsak kívülről, hanem belülről is. Emellett mindenkitől alapvető az odafigyelés, akár gyalog, két- vagy négy keréken járja az utakat.
 
„Október 25-én ismételten elkezdődött a látni és látszani kampányunk. A rendőrhatóság felhívja a közúti forgalomban közlekedők figyelmét arra, hogy mielőtt elindulnak gépjárművükkel, győződjenek meg arról, hogy megfelelően működik-e a fényjelző berendezés. Ha gyalogosan indulunk el, akkor ha a látási viszonyok megkövetelik, használjunk fejlámpát, vagy láthatósági mellényt, amivel felhívjuk a forgalomban résztvevők figyelmét magunkra” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Minden közúton közlekedő személy részéről maximális odafigyelés szükséges ahhoz, hogy bármiféle balesetet elkerülhessünk. Ezért a járművezetőknek tisztában kell lenniük autójuk állapotával.

„Én minden reggel átellenőrzöm az autóim lámpáját. Nagyon fontos, hogy nem elég látni, hanem látszani is kell. Egy baleset könnyen elkerülhető úgy, ha egy adott lámpa működik az autón és észrevesszük a másik közlekedőt, illetve ő is minket. Ezt versenyen nekünk is tapasztalni kellett. Egy egyszerű példa, hogyha nincs lámpa a versenyen, akkor nem látunk, így nem tudunk gyorsan menni. Ha itt nincs lámpa, akkor nem tudunk közlekedni, ebből nagyon nagy baleset is lehet, és életek is múlhatnak rajta. Szerintem nagyon fontos, hogy karban legyen tartva egy autó lámpája, fékrendszeres és futóműve” - emelte ki Nedecki László.

Nem véletlenül kezdődik minden járművezető vizsga a napi ellenőrzéssel. Az első elindulás előtt mindenkinek szemügyre kellene vennie az autógumik állapotát, a kormányt, a világítási berendezést, a rendszámtáblát és a féket. Ha ezek közül valamelyik nem működik rendesen, abból nagyobb problémák is kialakulhatnak az utakon.

„Nagyon fontos, hogy a világító jelzőberendezések működését ellenőrizzük. Rettentően sok rossz világítású járművel találkozunk kint az úton, hogy egyik vagy másik világító test nem működik, akár elől vagy hátul. Sok esetben van, amikor szólok az illetőnek és az a válasz rá, hogy köszönöm, tudom. Nem foglalkoznak ezzel az emberek, pedig nagyon fontos lenne az, hogy kellő időben tudják őket észlelni” - mondta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola vezetője.  

Ködlámpát használni csak akkor lehet, ha azt a látási viszonyok indokolják. Azonban ennek hátsó izzóit csak a sor végén haladó kapcsolhatja be, mivel az vakít és könnyen összekeverhető a féklámpával is. A szakember elmondása szerint minden közlekedőnek a látni és látszani elv szerint kellene hajtania az utakon, emellett a korlátozásokat is szem előtt kell tartani.